Бременност

Защо сушените сливи са полезни за бременните?

Един добър хранителен избор

13.04.2018г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да протече една бременност здравословно са необходими преди всичко полезни хранителни вещества. Някои храни са особено полезни за бременните жени. Сред тях са сушените сливи.

Сушените сливи са богати на важни микроелементи, витамини и минерали, които осигуряват здравословното протичане на бременността.

Ползи от червеното цвекло по време на бременност

Сушените сливи са богати и на голямо количество фибри, които решават редица храносмилателни проблеми по време на бременността.

За какво са полезни в този важен период от живота на една жена?

Облекчават запека

Фибрите са много важен помощник в борбата със запека през бременността. Промените в хормоните през 9-те месеца правят червата по-лениви и инертни. За да се улесни храносмилането и изхождането са необходими достатъчно фибри. Сушените сливи са много богати именно на тях.

Контролират наднорменото тегло

Отново благодарение на фибрите сушените сливи помагат да не се натрупат прекалено много излишни килограми през бременността, тъй като спомагат за ускоряване на метаболизма и подобряване на усвояването на хранителните вещества.

Богати са на желязо 

Повечето бременни жени страдат от лека форма на анемия поради занижени нива на желязо в кръвта. Сушените сливи са доста богати на този важен елемент, което ги прави много полезни в този период.

Важно е желязото да е в оптималните стойности по време на бременността, тъй като участва в преноса на кислород от хемоглобина в червените кръвни клетки. Намалено количество кислород означава риск за развитието на бебето.

Желязото е важно и за изграждането на добър имунитет.

Повишават енергийните нива

Бременните жени се уморяват лесно. Енергийните нива могат да са ниски през цялата бременност при някои жени. За да компенсирате тази лесна уморяемост, консумирайте сушени сливи. Те дават мощен тласък и прилив на енергия, успокояват нервната система и правят бременните жени способни да се справят с ежедневните си ангажименти.

Опитвате се да забременеете? Не яжте картофи!

Свързани статии

Контролират гестационния диабет

Страдащите от гестационен диабет бременни жени трябва да се въздържат от консумацията на наситени въглехидрати. Все пак въглехидратите са необходими. Ето защо за предпочитане са сушените сливи. Те са богати едновременно на въглехидрати и фибри. Фибрите позволяват въглехидратите да бъдат усвоени бавно, плавно и правилно, така че да няма резки скокове в нивата на кръвната захар, опасни за бебето.

Богати са на витамин А

Сушените сливи съдържат концентрирани нива на витамин А, който е важен за здравето на кожата, очите, имунната система и растежа на бебето.

Съдържат много минерали

Сред тях са калций, магнезий, мед, калий, необходими за нормалното развитие и функциониране на тялото на майката и на бебето. Освен това тези микроелементи дават енергия и подкрепят метаболитните процеси.

Коментирай