Бременност

Как да свалите здравословно килограми по време на бременност

Наднорменото тегло крие редица рискове

03.05.2018г. / 12 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е период свързан с редица промени. Една от тях е тази с фигурата на жената. За много жени това е период, в който могат да се отпуснат и да хапват за двама. В резултат още в първите седмици започват да се хранят нездравословно. Какви рискове крие наднорменото тегло за бременната?

  • Развитие на гестационен диабет
  • Прееклампсия
  • Сънна апнея
  • Рисково раждане
  • Спонтанен аборт
  • Неразположенията свързани с бременността могат да имат по-силно проявление.

Разберете от колко калории се нуждаете дневно

Добре е да обсъдите с наблюдаващия ви лекар калорийния прием на ден, от който се нуждаете. Не следвайте диетите с ниско съдържание на въглехидрати или такива, които изключват определени групи храни.

Имайте чести и малки хранения

Когато искате да управлявате теглото си по време на бременност е важно да се храните често и по малко. В по-малките порции обаче не се включват пържени храни, сладки лакомства, а пресни плодове и зеленчуци, ядки, салати, хубаво месо, риба.

Защо е добре бременните да пият сок от нар?

Взимайте пренатални витамини

Това са добавки, които вашият лекар ще ви назначи така или иначе. Както знаете, тялото на бременната се нуждае от достатъчно хранителни вещества. Ако искате да редуцирате теглото си чрез намаляване на калорийния прием е добре да взимате пренатални витамини. Но това не означава, че те могат да заменят пълноценното ви хранене.

Ползи от плуването по време на бременност

Движете се достатъчно

Ако бременността ви се развива без усложнения, попитайте вашия лекар дали и какви физически активности са подходящи за вас. Между 3 и 5 часа седмично допълнително движение могат да ви помогнат да редуцирате излишните килограми през бременността. Йога за бременни, плуване, ходене, гимнастика за бременни са само част от възможностите за спорт през 9-те месеца.

Свързани статии

Внимавайте с приема на въглехидрати

Въглехидратите са важна част от вашата диета, но те също са хранителните вещества, които най-вероятно ще причинят наддаване на теглото ви.

Тялото ви превръща въглехидратите в енергия, но излишъкът им се съхранява като мазнини. Ето защо е важно да намалите тяхната консумация до минимум. Изключете от менюто си белия хляб, сладкишите, тестените закуски. Заменете ги с овесени ядки, черен хляб в малки количества, кафяв ориз.

Кафявият ориз е полезен, когато се опитвате да отслабнете и той не повишава нивата на кръвната захар и инсулина.

Коментирай