Бременност

9 причини за кървене през бременността, различни от раждане

Кои са опасни и кои се считат за нормални

07.05.2018г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото бременността е вълнуваща за една жена, толкова е и плашеща. Тя идва с всичките странни неочаквани промени в тялото на майката, но и с някои плашещи симптоми. Сред най-стряскащите от тях е кървенето.

То може да се случи по всяко време на бременността, както в началото, така и в крайните седмици. Неочакваното кървене може да подсказва едновременно за безобидни промени в тялото, но и за сериозни застрашаващи живота и здравето на майката и бебето състояния.

Опасна ли е миомата по време на бременност?

Ето защо при поява на кървене първото, което всяка бременна жена трябва да направи, е да се консултира със специалист, наблюдаващ бременността ѝ. 

За какво може да е сигнал кървенето по време на бременност?

Имплантиране на яйцеклетката 

Ако кървенето се появи в първите дни и седмици от бременността, то обикновено е показател за имплантирането на оплодената яйцеклетка в маточната стена. Процесът е напълно нормален за началото на всяка бременност, въпреки че не всяка жена изпитва кървене или зацапване.

Преждевременно раждане 

Кървене, подсказващо преждевременно раждане, може да се появи след 20-ата седмица. В такива ситуации обикновено лекарите вземат мерки за задържане на плода и спиране на контракциите.

Инфекция 

Различни видове инфекции могат да предизвикат кървене или зацапване през бременността. Обикновено такова кървене се наблюдава, ако инфекцията е засегнала маточната шийка.

Цервикални полипи 

Такива полипи най-често се диагностицират при обикновен гинекологичен преглед. По време на бременността нивата на естроген се повишават, което води до възпаление, подхранване на кръвоносните съдове около полипите, растеж и кървене.

Спонтанен аборт 

Една честа причина за поява на кървене в началото на бременността е спонтанният аборт. Случва се най-често в първия триместър.

Кървене след секс по време на бременност

Свързани статии

Плацента превия 

Плацента превия е сред най-честите причини за кървене в последния трети триместър от бременността. Представлява концентриране на плацентата в долната част на матката, като по този начин закрива цервикалния канал.

Разкъсване на плацентата

В редки случаи плацентата се отлепя от маточната стена като създава условия за кръвонасядания между нея и матката. Тогава се появява кървене. Ранното установяване на проблема е от критично значение, за да се избегне недостиг на кислород към плода и кръвозагуба за майката.

Извънматочна бременност

При имплантиране и растеж на яйцеклетката извън матката също се наблюдава кървене. Обикновено имплантирането става във фалопиевите тръби. Състоянието е много опасно за майката и ембриона, защото може да предизвика запушвания и нарушения в кръвообращението.

Моларна бременност

Изключително рядко състояние, при което вместо нормален ембрион се развива туморно образувание, наречено трофобластна неоплазма.

Коментирай