Бременност

6 начина да разберете дали сте в овулация

Скрити сигнали, че сте в плодороден период

23.07.2019г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди и по време на овулацията хормоналните промени могат да повлияят на цялото тяло, включително психиката. Възможно е да се появят различни симптоми на овулация като промени в настроението, чувствителност на гърдите, главоболие. Но ако не забележите някой от тези симптоми, не се притеснявайте – това не означава, че не овулирате.

Повечето жени невинаги разбират кога са в овулация. С помощта на някои скрити сигнали можете да се научите да разпознавате кога сте в овулация. 

Промени в цервикалната слуз

С приближаването до овулацията тялото започва да произвежда повече естроген. Той предизвиква повишена секреция на цервикална слуз с цел вагината да стане по-еластична и гъвкава. Това подпомага сперматозоидите да доплуват до яйцеклетката, която се отделя по време на овулацията. 

Грижа за здравето по време на овулация

Подобни промени в цервикалната слуз се наблюдават при повечето жени, но и да не са ясно забележими невинаги означава, че жената не овулира. 

Характерното за цервикалната слуз в този период е, че е разтеглива, подобна на белтък хлъзгава течност, която се изплъзва между пръстите. Когато слузта е с подобна консистенция, жената е в най-плодородния си период от месеца. 

Повишена чувствителност към миризми

За някои жени е характерно повишено усещане за някои миризми през втората половина на менструалния цикъл. Това е признак на овулация. В този период женското тяло повишава чувствителността си към мъжкия феромон андростенон, заради което цялостното възприятие на миризмите е по-наситено. 

Болки в гърдите и повишена чувствителност

Кожата на гърдите и особено около ареолата става изключително чувствителна, нежна и дори болезнена при някои жени по време на овулацията. Състоянието се наблюдава заради повишената секреция на някои хормони. 

Лека болка в таза или долната част на корема

При някои жени овулацията е лесно забележима заради появата на болка в малкия таз и корема. Възможно е да се наблюдава и леко вагинално кървене или зацапване. 

Как да разберете кога сте в овулация?

Кървене и зацапване 

Отделянето на кафеникав вагинален секрет се счита за нормално при някои жени по време на овулацията. Ако течението се засили или измени цвета си, това може да е притеснителен сигнал, заради който да се консултирате с гинеколог. 

Промени в либидото

При някои жени сексуалното желание се увеличава по време на овулацията. Това е природен механизъм, който има за цел да предразположи жената към зачеване в най-плодородния ѝ период.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мъж ( преди 5 години )