Бременност

5 промени в храненето, които да направите, ако искате бебе

Преди да започнете с опитите да забременеете, подгответе организма

14.08.2021г. / 07 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подготвяте ли се за бебе? Има някои неща, които трябва да знаете за храненето и женския организъм преди зачеването и по време на бременността. 

Храната е основното ни гориво. Тя ни дава не само енергия, но и важни хранителни вещества, с помощта на които бебето се развива правилно в майчиното тяло. 

10 секс грешки, които двойките допускат в желанието да заченат

За да се радвате на една здравословна бременност е необходимо предварително да подготвите тялото си с подходящата диета. 

Какво трябва да промените?

1. Наблягайте на фолиевата киселина.

Разбира се, винаги можете да приемате фолиева киселина под формата на хранителна добавка, но защо това да не се случи чрез храната? Изследванията показват, че колкото по-богата на фолати е храната ви, толкова по-малък е шансът за вродени дефекти у плода. 

Добри източници на фолиева киселина в природата са зърнените продукти, зелените листни зеленчуци, варивата, аспержите, авокадото, яйцата, фъстъците, спанакът. 

2. Откажете се от пакетираните храни и бързата закуска.

В това число спадат не само приготвените в закусвалните навън сандвичи, но и поничките, вафлите, пиците, всичко, що е от автомат, пържените картофи, тортите, бонбоните. Всички онези любими лакомства, които досега сте си позволявали, трябва да останат в историята. 

3. Наблягайте на здравословните цели храни.

Под цели храни се подразбира продукти, които не са преминали през фабрична обработка и преработка. Това са меса, риба, плодове, зеленчуци, на които е препоръчително да наблягате. 

Храни за зачеване на момче или момиче

4. Спрете да пропускате хранения.

Много жени се стремят да пропускат или закуската, или обеда, някои дори вечерята в стремежа си да запазят фигурата си. 

Този похват е погрешен, според диетолозите, защото колкото по-дълго оставяме организма без хранителни вещества, толкова по-упорито той превключва на режим „съхранение“ на калориите, с които разполага. По този начин метаболизмът се потиска, а заедно с него и редица важни процеси в организма. 

За да расте бебето ви в здравословна среда, разпределете хранителния прием в няколко порции през деня. 

5. Обмислете щателно хранителните си навици.

За една здравословна бременност е важно майката да се храни правилно. Ако сте решили да работите за бебе е необходимо да си изготвите хранителен план, съобразен с вашите навици, но и да избегнете всички рисковани хранителни привички, които сте имали досега. 

Коментирай