Бременност

Забранени напитки по време на бременност

Защо са опасни?

12.08.2018г. / 06 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато една жена е бременна трябва да се съобразява с цял куп неща, за да може бременността да протече по възможно най-здравословния начин. Храната и напитките са от огромно значение. Те доставят полезни хранителни вещества, но могат и да окажат вредно влияние в зависимост от състава си.

Препоръчително е бременните жени да наблягат предимно на чистата вода, прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове, пастьоризираното мляко, смутитата, билковите чайове.

11 признака, че сте бременна без да подозирате

Кои напитки обаче в никакъв случай не трябва да присъстват в дневното ви меню?

Алкохол 

Въпреки че гинеколозите допускат съвсем малки количества алкохол по време на бременността, най-вече вино, консумацията на алкохолни напитки крие рискове по време на бременността.

Алкохолът създава риск от вродени дефекти, затова е препоръчително да го избягвате.

Непастьоризирано мляко

В непастьоризираното мляко се крият много бактерии, които могат да предизвикат не само сериозни инфекции, но и спонтанен аборт, редица усложнения по време на бременността, увреждания на плода.

Кофеинови напитки

Докато сте бременна е необходимо да следите приема си на кофеин, тъй като той влияе на вашата нервна система и на тази на развиващото се бебе. Имайте предвид, че не само кафето съдържа кофеин. Шоколадът, чаят, газираните напитки също.

Газирани напитки

Газираните напитки са вредни за здравето на бременната жена, а и не само. Те са с високо съдържание на кофеин, наситени захари, подсладители, оцветители – изобщо нищо хранително, а само вредни съставки.

4 ползи от консумацията на яйца по време на бременност

Бутилирана или чешмяна вода, която може да съдържа олово

Много внимавайте каква вода точно пиете, защото високото съдържание на някои метали във водата може да навреди на плода, особено оловото. Този метал предизвиква преждевременно раждане, повишено количество околоплодни води, забавено развитие на бебето, недостатъчно тегло при раждане.

Яйчени напитки 

В някои напитки и коктейли се съдържат разбити сурови яйца. Задължително избягвайте тези напитки, защото крият риск от заразяване със салмонела, дори да са домашни.

Коментирай