Бременност

7 опасни неща по време на бременност

Избягвайте ги през деветте месеца

28.08.2018г. / 11 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е изпълнена с въпроси и несигурност. Има редица неща в този период от живота на бременната жена, които се променят. Определени навици, които сте имали преди това стават вредни и не препоръчителни. 

Кои са опасните неща, които не трябва да правите по време на бременност?

Полезни храни, които развиват мозъка на бебето

Заместители на захарта 

Подсладителите са вредни и иначе, но по време на бременността употребата им трябва да бъде изключена. Освен че добавят голямо количество калории към общия ви хранителен прием, те са няколкостотин пъти по-сладки от захарта. Това предизвиква панкреаса да отделя по-високи нива на инсулин, който поставя бременната жена в риск от гестационен диабет. 

Екстремни преживявания 

Може да ви се струва, че да се повозите на въртележка или гондола е безобидно, защото е забавно, но ефектите за бебето ви не са никак добри. Да не говорим за по-екстремни изживявания като скачане с парашут, бънджи и други подобни занимания, предизвикващи повишена секреция на адреналин. 

Адреналинът е хормон на стреса, силен стимулант, който ускорява сърдечния пулс, повишава кръвното налягане и други потенциални рискове като спонтанен аборт и преждевременно раждане. 

Как да обявите бременността си на работа?

Екстремните преживявания не са препоръчителни, защото крият риск и от спукване на амниотичния сак, съответно преждевременно изтичане на околоплодните води, което е спешен медицински проблем. 

Коламаска на триъгълника 

На всяка бременна жена ѝ се иска да се отърве от окосмяването в тази деликатна зона, особено в последните месеци от бременността, защото бръсненето става на практика невъзможно заради нарастващия корем. 

Коламаската обаче не е добра опция, тъй като богатото кръвоснабдяване в малкия таз по време на бременността ще ви донесе много повече болка, отколкото ако го правите, когато не сте бременна. 

Коламаската крие и риск от силни раздразнения и инфекции, от които нямате нужда точно в този момент. 

Силен глад по време на бременност – защо?

Свързани статии

Не яжте консервирана риба тон

Рибата тон съдържа големи количества живак, опасен за здравето ви и това на развиващия се плод. Въпреки че рибата съдържа полезните омега-3 и 6 мастни киселини, рискът не си заслужава. 

Избелване на зъбите 

Всяка жена мечтае за бяла усмивка, но избелването по време на бременността не е добра идея. Химическите вещества при тези процедури, независимо дали са професионални или в домашни условия, поставят в риск здравето на бебето. 

Гел маникюр 

Да поддържате външния си вид и красотата си като преди е изкушаващо, но докато сте бременна модерният гел маникюр може да се окаже токсичен за вашето бебе. В дълготрайните лакове за нокти се съдържат по-големи количества потенциално отровни вещества като толуен, формалдехид, дибутил фталат, които имат доказано опасно действие. 

Спрей против комари 

Репелентите не са препоръчителни за бременни жени, особено ако съдържат опасни химически вещества. Въпреки това никой не обича да се чувства като храна за досадните насекоми. Затова, ако ви се налага да сте на открито вечерта, избирайте натурални репеленти против комари, съдържащи природни съставки като цитронела, например – така наречената лимонена трева. Тя е доста ефективна в такива случаи. 

Коментирай