Бременност

Митове за бременността, които лекарите отричат

Не им се доверявайте

20.09.2018г. / 08 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка бременна жена се притеснява за здравето и състоянието на своето бебе. Всеки нов ден от бременността е белязан от различни промени, които пораждат съмнения и желание за търсене на отговори. Широко разпространените митове за бременността на пръв поглед дават отговори, но лекарите не са съгласни.

Ето защо ще се опитаме да развенчаем някои от най-често срещаните митове, в които бременните жени вярват.

11 признака, че сте бременна без да подозирате

Сутрешното гадене се случва само сутрин 

Хората вярват в този мит, защото гаденето условно е наречено сутрешно. Най-често се проявява сутрин и това е факт. Но това не означава, че симптомите не могат да се проявят в друго време от деня. Усещане за гадене и повръщане може да се наблюдава и следобед, а при някои жени дори през нощта.

Сутрешното гадене предсказва пола на бебето 

Казват, че жените, които са бременни с момче, изпитват по-леки симптоми на сутрешно гадене в сравнение с бъдещите майки на момичета. Това е един от многото митове за пола на бебето и неговото отгатване. Лекарите смятат, че полът на бебето няма нищо общо с гаденето, а с бушуващите хормони в колебливи стойности в началото на бременността, а и след това.

Малко алкохол не вреди 

Това е един от най-разпространените митове, който цели да успокои бременните жени, че няма нищо лошо в това да си пийнат една чашка от любимото вино, бира и дори по-концентриран алкохол. Някои лекари дори също поддържат тезата, че малко количество алкохол не се отразява зле.

Истината е, че дори най-малкото количество алкохол не се отразява добре на плода. Никога не може да сте сигурни как ще се почувствате дори след една глътка. Онези, които избират да пият по време на бременността рискуват да претърпят преждевременно раждане, раждане на бебе с поднормено тегло, фетален алкохолен синдром.

Широкият ханш прави раждането по-леко 

Жените, които имат широк ханш и естествен луфт между бедрата са смятани за богопомазани, защото надали биха имали проблеми по време на естествено раждане. Това схващане е старо като света, но много погрешно.

Причини да не разберете, че сте бременна

Всичко зависи от структурата и ширината на пелвиса (таза). Тази кост няма никаква връзка с бедрата и ширината на ханша. Онова, което има отношение към раждането е ширината на самата тазова кост, а не на тъканите, които я покриват и създават впечатление за голямо дупе.

Свързани статии

Трябва да ядете за двама 

Надяваме се, че все по-малко жени вярват на този мит, защото той е не само погрешен, но и вреден за здравето. Натоварването на майчиния организъм с излишни калории поставя здравето в риск, както на бременната, така и на бебето.

Кафето е забранено 

За разлика от алкохола, кафето не е напълно забранено. Кофеинът има доста негативни въздействия, но ако е във високи дози. Една чаша кафе на ден доставя полезни антиоксиданти на организма.

Формата на корема подсказва пола на бебето 

Ако носите бебето високо, значи ще е момче. Ако пък носите ниско, а коремът е по-широк, значи е момиче. Лекарите искрено се забавляват на тези схващания, защото в тях няма нищо научно. Формата на бременното коремче е отражение на състоянието на мускулатурата, количеството подкожна мазнина и тонус.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
раждала ( преди 5 години )
Може да няма нещо научно, но всичките са доказано верни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота