Бременност

Как да облекчите газовете и подуването през бременността

Няколко полезни съвета

28.01.2019г. / 10 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността могат да се появят много видове дискомфорт. Един от тях е подуването на корема и образуването на разпъващи газове в червата. Неприятното състояние се дължи на промяната в хормоните по време на деветте месеца, в които носите бебето си. Това предизвиква релаксация и отпускане на гладката мускулатура на червата, което ги прави по-инертни, съответно податливи на образуване и задържане на газове.

Какво можете да направите, за да облекчите това неприятно усещане?

7 признака, че сте в овулация

Пийте повече вода

Пиенето на повече течности помага на храносмилателната система да се справи по-добре с констипацията, подуването, образуването на газове и улеснява изтласкването им от организма. Винаги следете за добрата си хидратация.

Наблегнете на фибрите

Фибрите стимулират работата и движенията на червата. Включете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, листни зеленчуци в диетата си, за да ускорите извеждането не само на газовете, но и на токсините от тялото.

Хранете се с малки порции

Колкото по-обмислено и добре съчетано е менюто ви и то в малки, лесносмилаеми порции, толкова по-лесно ще е на и без това затруднените ви черва да се справят с тях. Хапвайте по-често на много малки порции. Това не само ще помогне на червата ви да се освободят от газовете, но и ще държи нивата на кръвната захар стабилни, което е от особено значение по време на бременността.

Яжте бавно

Дъвчете бавно и внимателно храната, докато се превърне в каша в устата ви. Чак след това я преглъщайте. Не бързайте. Щателното предъвкване на всяка хапка облекчава храносмилането и прави усвояването на хранителните вещества по-лесно.

Красиви момичешки имена и тяхното значение

Почивайте си

Правете практики за успокояване на нервната система. Колкото по-малко тялото ви е под стрес, толкова по-добре ще функционира всяка негова система, включително храносмилателната. Пийте ментов чай за допълнителен релакс на стомаха и червата.

Намалете консумацията на бобови растения

Те причиняват подуване дори при хора, които не страдат от храносмилателни проблеми или не са бременни. Обработката им е натоварваща за червата, затова след консумацията им често се появяват газове и подуване. Избягвайте ги.

Коментирай