Колкото и да е трудно да се движите в последния етап от бременността е важно да не спирате да го правите. Движението и физическата активност са здраве. Те помагат на вас и плода ви да се чувствате по-добре, да сте по-енергични, да се радвате на добро общо здраве. 

През третия триместър коремът вече е с доста по-внушителни размери в сравнение с началните фази от бременността. Това прави движението наистина трудно. Освен това не всички видове упражнения и тренировки са подходящи, някои са дори непрепоръчителни. 

Стречинг за бременни – упражнения за освобождаване на напрежението в гърба

За да не спирате да се движите през третия триместър от бременността си, вижте кои са 5-те от най-подходящите упражнения за този период. 

Клекове „плие́“ Представете си, че сте балерина, която тренира клякания с финес. За да не ви пречи коремът, застанете в страничен разкрач. Започнете да правите клекове, като внимавате да не изнесете прекалено надолу центъра на тежестта си. Клякайте по този начин без да се претоварвате, но същевременно стягате четириглавия бедрен мускул, мускулите на таза и тазовото дъно, които са важни по време на раждане. 

Най-полезните упражнения за бременни (галерия)

Странична ъглова екстензия Застанете на единия си крак. Наведете се настрани, като опората ви е на единия крак. Свийте десния крак, ако той е опорният. Изпънете лявата си ръка в същата посока над тялото, като дясната опира в пода за допълнителна опора. Направете няколко повторения като сменяте краката и ръцете, но не повече от 10. 

Лесни упражнения за бременни за повече сила

Поза куче-котка Упражнението в поза куче-котка е лесно за изпълнение от жени в напреднала бременност. Застанете на 4 крака, като сте свили краката в коленете и опората е върху тях. Започнете да изпъвате гърба си нагоре (поза котка), след това го отпускайте надолу с извивка в кръста (поза куче). Упражнението е полезно за стягане на мускулите на гърба и корема. 

3 упражнения, важни за бременните

Странично повдигане на ръце Можете да направите упражнението както без тежести, така и с тяхна помощ. Не прекалявайте с килограмите обаче. Ползвайте гирички от 1 или най-много 2 килограма. Хванете ги и просто повдигайте ръце встрани от тялото, като внимавате да не ги сгъвате. 

Качване на стъпенка Това е чудесно кардио упражнение, което стяга едновременно и мускулите на бедрата, седалището и тазовото дъно. Лесно и е безопасно за изпълнение. 

Снимки: Pinterest; istock