Бременност

Защо магнезият е важен през бременността?

Минерал, който не трябва да се пренебрегва

19.09.2019г. / 13 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Магнезият е минерал със съществено значение през целия ни живот. Особено важен е за жените, които очакват бебе. Магнезият може да помогне при широк спектър от неприятни симптоми по време на бременността. Сред тях са сутрешно гадене, болка в ставите и сухожилията, мускулни болки и спазми, главоболие, болки в гърба, безсъние.

Магнезият участва в контрола на над 300 процеса в нашето тяло. Без него не бихме могли да произвеждаме енергия, да обработваме инсулина и да движим нашите мускули.

7 опасни неща по време на бременност

Защо магнезият е така важен през бременността?

Предотвратява безсъние

Бременните жени често страдат от нарушения в съня, трудно заспиване и често събуждане. Липсата на качествена почивка през нощта пречи на почти всички функции на тялото и съзнанието през деня.

Бременните жени се нуждаят от повишен прием на този важен минерал, който помага да спят по-добре и да се чувстват по-енергични през деня.

Потиска мускулните крампи и спазмите в корема

По време на бременността е възможно да се появят фалшиви контракции – така наречените контракции на Бракстън-Хикс. Те могат да се появят в началните и крайните етапи на бременността. Достатъчните количества магнезий помагат за тяхното потискане.

Възможна е и поява на крампи в мускулите на краката. Магнезият помага и за тяхното овладяване, най-вече нощно време.

Свързани статии

Прави сутрешното гадене лесно поносимо

При много жени приемът на хранителна добавка с магнезий помага за намаляване на симптомите на сутрешно гадене в първите месеци от бременността.

Намалява риска от преждевременно раждане

Магнезият има свойството да отпуска и релаксира гладката мускулатура, съкращаваща се неволево, което прави съзнателния ѝ контрол невъзможен. Магнезият участва в процеса на овладяване на спазмите и неконтролираните движения на мускулатурата на матката, създаващи условия за преждевременно раждане.

Най-лесните за пропускане симптоми на ранна бременност

Намалява кръвното налягане

Известно е, че магнезият понижава кръвното налягане. Това е от жизненоважно значение при бременните жени, защото прееклампсията е едно от най-опасните за живота усложнения, които могат да възникнат.

Коментирай
Свободно време