Бременност

Места, на които често се появяват стрии през бременността

Наблегнете на хидратирането и подхранването на кожата

20.02.2019г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стриите са един от най-неприятните проблеми с кожата, с които много жени се сблъскват по време на бременността, но и не само. Коремът е една от най-често засяганите зони по време на деветте месеца, когато бебето нараства. С наддаване на теглото обаче и с напредване на бременността е възможно и други части на тялото да бъдат засегнати от неприятните червени линии.

На какво се дължи появата на стрии?

Не само повишаването на теглото е в основата на проблема. Значение имат и други фактори като еластичност на кожата, генетична предразположеност, загуба на колаген или трудност в синтезирането му по определени причини, колебания в теглото в миналото, начин на хранене, хидратация, употреба на определени продукти.

6 етерични масла, ефикасни срещу стрии

Ако сте бременна и не желаете по кожата ви да се появят ужасяващи стрии, вижте кои са най-често засяганите от този проблем зони през периода на бременност и наблегнете на грижата за тях. Доброто овлажняване, правилната диета и пиенето на достатъчно течности ще ви помогне да се предпазите от стриите.

Бедра

Не бива да ви изненадва, че наедряващите ви бедра са рискова зона за поява на стрии. Те са такива и през останалото време. Една от най-често засяганите от стрии зони са именно те. Затова е от голямо значение да наблегнете на дълбокото им овлажняване още преди бременността. След настъпването ѝ даже е повече от задължително да използвате овлажняващи лосиони, зехтин, кокосово или бадемово масло, защото кожата е много уязвима в този момент.

Гърди

Кожата на гърдите е изключително деликатна. Те могат да нараснат доста по време на бременността, тъй като млечната жлеза се подготвя за кърменето. За да предпазите гърдите от стриите, имайте предвид това и вземете навременни мерки. Подходящи за мазане в тази нежна зона са кокосовото и бадемовото масло.

Вътрешността на бедрата

Тази зона е често забравяна от жените, когато стане въпрос за нанасяне на овлажняващ козметичен продукт. Вътрешността на бедрата обаче е също така нежна и лесно податлива на увреждания при промени в теглото. Не забравяйте долната и задната част зад коляното.

По-малко видими стрии и стегната кожа – как?

Свързани статии

Вътрешната зона на ръцете

Едно скрито местенце, на което могат внезапно да се появят стрии, е горната част на ръцете откъм вътрешната им страна. Не забравяйте да подхранвате кожата и там.

Зоната около кръста

С нарастване на ханша, таза и корема по време на бременността задната долна част на тялото в основата на гърба също може да пострада от атаката на стриите. Когато нанасяте хидратантен крем не забравяйте да намажете обилно и кръста.

Под зоната на интимното окосмяване

Срамната кост, наречена още пубис, е едно от най-неочакваните места, на които могат да се появят стрии. Много бременни жени забелязват появата на стрии върху пубиса чак след като бъдат обръснати преди раждането.

Коментирай