Бременност

Съвети за бременни, предпочитащи тичането като тренировка

За какво да внимават

11.03.2019г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени избират тичането като свой основен начин за поддържане на добра форма. Джогингът е предпочитан от много хора, тъй като помага за укрепване и развиване на всички групи мускули и е една от най-ефективните кардио тренировки. Тичащите хора развиват рутина, която впоследствие поддържат. Това се отнася и за жените, които забременяват. Много от тях предпочитат да продължат с джогинга като начин за поддръжка на здраво тяло и дух. Те обаче трябва да имат предвид някои неща, свързани с тичането и бременността. Ето кои са те.

Упражнения в последния триместър – супер полезни за здравето

Инвестирайте в стабилни обувки, осигуряващи по-добра подкрепа

С напредване на бременността центърът на тежестта се изменя, което е предпоставка за загуба на равновесие, падане и последващите от това наранявания. Тичането е вид физическа активност, при която лесно може да се изгуби равновесие, да се стъпи накриво и бременната да падне. Ето защо е от голямо значение да се снабдите с възможно най-добрите обувки, изработени специално за тичащи бременни, които да ви осигурят така необходимата подкрепа и баланс.

Носете абсорбиращ потта екип и бельо, които ви пасват

Инвестирайте в подходящо облекло и бельо, а не използвайте старите дрехи, които имате. С напредване на бременността гърдите ви ще се увеличават, което предполага нужда от по-голяма подкрепа на тъканта. Купете си специален сутиен за трениращи бременни жени. Не пропускайте и екип от подходяща дишаща материя, която абсорбира влагата от тялото, което не предизвиква прегряване.

Обсъдете го с лекаря си

Преди да предприемете каквато и да е тренировка, говорете задължително с наблюдаващия бременността лекар. Никога не премълчавайте, че тренирате, особено ако се касае за такава натоварваща тренировка, каквато е тичането. Той трябва да прецени дали е подходящо предвид състоянието ви и ще ви насочи дали има допълнителни мерки, които да вземете.

Свързани статии

Редувайте тичане с ходене

Преумората е противопоказна по време на бременността. Изтощението на тялото ви пречи на нормалното развитие на плода и е предпоставка за последващи здравословни проблеми. Не се впускайте в полумаратони, каквито сте правели преди да заченете. Почивайте си достатъчно, за да дадете възможност на тялото да се възстанови. Включете и ходенето в рутината си.

3 упражнения, важни за бременните

Следете пулса си

По време на тичане е важно да наблюдавате сърдечния си ритъм непрекъснато. Трябва да сте сигурни, че сте в безопасната зона. Можете да си изтеглите и приложение за смартфон, което да ви помогне да правите това проследяване.

Ако почувствате и най-малък дискомфорт, спрете

Ускорен пулс, задух, бодеж в гърдите, повече умора от обикновено, болки в гърба, корема, крайниците са все признаци, че тялото ви не издържа на натоварването и е по-добре да спрете, за да не застрашите здравето си и това на плода.

Коментирай