Бременност

Може ли да забременеете, ако правите секс точно преди цикъла?

Кога е възможно и кога не

22.08.2019г. / 14 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение дали се опитвате да заченете или се предпазвате от нежелана бременност, всичко се свежда до изчисляване на точното време, освен употребата или не на противозачатъчни средства.

Един от най-често задаваните въпроси от много жени е дали могат да забременеят, ако са правили секс непосредствено преди настъпването на менструацията.

Забранени храни по време на опити за зачеване

Отговорите не са категорични, разбира се. Зачеването зависи от много механизми и индивидуални особености на организма, но все пак времето, в което се случва оплождането, има голямо значение. В някои моменти шансовете да се случи са по-големи, а в други значително по-малки.

Каква е вероятността да забременеете непосредствено преди цикъла?

Шансовете да забременеете, ако сте правили секс, а на следващия ден цикълът ви е дошъл, са ниски. По време на стандартния менструален цикъл от 28 до 30 дни обикновено овулацията настъпва между 11 и 21 ден. Когато това се случи яйцеклетката е годна за оплождане в рамките на 12 до 24 часа.

Дните непосредствено след идването на цикъла са едни от най-безопасните откъм шансове за зачеване, в случай, че не желаете бременност. Това не означава обаче, че зачеването е невъзможно.

Грешки, които двойките допускат при опити за бебе

Свързани статии

При жени с по-дълги цикли вероятността да се забременее в тези дни е по-голяма, тъй като и овулацията настъпва по-късно. Жените с по-кратки цикли имат по-големи шансове да забременеят преди или след идване на менструацията.

Секс по време на менструация

Тук шансовете също са много малки, но отново не е невъзможно. Менструацията е сигнал, че яйцеклетката не е оплодена или имплантирана, което намалява нивата на хормоните и провокира прочистването на лигавицата на маточната стена.

При жените с кратък менструален цикъл обаче вероятност от забременяване съществува. Трябва да се вземе предвид и фактът, че сперматозоидите са способни да живеят във вас до 5 дни, което може да увеличи шансовете за зачеване.

Коментирай
34 rate up comment 0 rate down comment
м ( преди 5 години )
Може ли да се забременее, ако сънуваш, че правиш сехс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар