Бременност

Кашлица по време на бременност – кога е опасна?

Бременните жени боледуват по-често от вирусни инфекции

20.05.2019г. / 07 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността имунната система отслабва заради развиващия се в майчиното тяло плод. Това е обичаен феномен, който не е обезпокоителен и не означава, че страдате от някакъв особен здравословен проблем. Лошото е обаче, че организмът става по-податлив на вирусни и бактериални инфекции, които могат да протекат по-остро от обикновено. Затова е от голямо значение да проследявате състоянието си и да прецените внимателно кога можете да се справите сами и кога трябва да отидете на лекар.

Безопасен ли е чаят от джинджифил през бременността?

Ако сте бременна и имате постоянна кашлица, при която се отделя секрет е много вероятно да имате вирусна инфекция на горните дихателни пътища, която да ви мъчи. При бременните жени кашлицата много често е по-тежка от обикновено и преминава по-бавно. Дори да кашляте силно вероятността да навредите на бебето със спазмите на коремната ви стена е съвсем минимална.

Ако кашлицата е придружена с треска, усещане за студ, болки в ставите и силна умора, може да е грип. Важно е да потърсите мнението на лекар, за да ви консултира как да действате. Грипните вируси са по-опасни от останалите, затова е необходимо лекарско наблюдение.

Защо жените кашлят повече през бременността?

Склонността кашлицата да е по-силна и продължителна по време на бременността се крие в това, че имунната система е по-слаба. До този извод са стигнали учени от Университета в Станфорд. Затова бременните жени са по-податливи на влиянието на микроби, които влошават състоянието и предизвикват усложнения.

Кога задължително трябва да ви види лекар, ако сте бременна и имате кашлица?

Кашлицата сама по себе си в редки случаи би могла да навреди на бебето. Високата температура, грипните вируси, бактериалните инфекции са тези, които биха могли да създадат допълнителни проблеми.

Отидете на лекар, ако:

  • Имате постоянна кашлица, която се влошава и се появява гъст секрет;
  • Чувствате се отпаднали, преуморени;
  • Имате висока температура, която не се понижава след прием на парацетамол;
  • Имате висока температура, изкашляте зеленикав, жълт или кафяв секрет;
  • Дишането ви е затруднено.

Сутрешно гадене – кога най-рано се появява?

Всички тези симптоми могат да подсказват, че имате инфекция в гръдния кош някъде по дихателните пътища. Затова консултацията със специалист е задължителна, за да се определи точното лечение на база на специфични изследвания. Самолечението е опасно и противопоказно в такива случаи.

Коментирай