Бременност

Как да потиснете неразположенията през бременността чрез хранене

Природата има своите начини

05.06.2019г. / 09 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В храната, която ядем, се съдържат хранителни вещества, биоактивни съединения, минерали, витамини, фибри, антиоксиданти и много други, които могат да помогнат на тялото ни да се чувства добре, когато има нужда от това. Ние сме това, което ядем. Ако се храним неправилно, вероятността да навредим на различните системи в организма си, е голяма.

Бременните жени изпитват редица болки и дискомфорти през този период на изпитание за духа и тялото. Фактът, че не могат да взимат медикаменти за успокояването на тези болки и неудобства, прави положението още по-трудно.

Изгаряща гръдна болка по време на бременност

За щастие чрез храната можем да въздействаме на различните видове болки и неразположения по време на бременността. Ето как.

Главоболия

Главоболията по време на бременността могат да възникнат по различни причини – стрес, напрежение, спад в нивата на някои минерали, мускулна слабост или крампи, бушуващи хормони, увеличен поток на кръвообращението, дехидратация. Факторите са много. Но е важно да наблегнете на магнезия, за да облекчите главоболието. Най-големи количества от важния за нервната система минерал се срещат в спанака.

Запек

Запекът е много често срещан проблем през бременността заради хормоналните промени в женското тяло, които отпускат мускулатурата на червата и ги правят по-инертни. За да провокирате нормалното им движение и перисталтика, наблегнете на храните, богати на фибри.

Крампи в краката

Магнезият е важен в тези моменти. Този минерал облекчава спазмите в мускулатурата и намалява болката. Яжте повече тъмнозелени листни зеленчуци, ядки, семена, риба, фасул, авокадо, пълнозърнести храни, банани, млечни продукти, сушени плодове и черен шоколад.

Лошо храносмилане и киселини

Отново промяната в хормоните и увеличените нива на прогестерон през бременността са виновни за отпускането на гладката мускулатура на органите. Това причинява лесното навлизане на стомашни киселини обратно към хранопровода, които предизвикват пареща болка в гърдите.

Болка при разтягане на маточните сухожилия

Най-добрият начин за неутрализиране на стомашните киселини, е водата с прясно изцеден лимонов сок или отвара от джинджифил.

Сутрешно гадене

Още едно често срещано неудобство по време на бременността е сутрешното гадене. То може да продължи и след първия триместър. Джинджифилът помага и в този случай, като успокоява раздразнения стомах и потиска позивите за повръщане.

Гъбична инфекция

Вагиналните гъбички също не са рядкост по време на бременността. Инфекциите се случват заради повишена вагинална секреция, което създава условия за размножаване на микроорганизми. Наблегнете на киселото мляко и ферментиралите храни, които съдържат полезни бактерии и дрожди. Те балансират флората в червата и вагината, като противодействат на гъбичките.

Коментирай