Бременност

Упражнения, които да избягвате, ако сте бременна

Опасни са за здравето и бебето

26.06.2019г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

При здравословно и нормално протичаща бременност няма причина, която да ви възпрепятства да тренирате и да поддържате добрата си форма. Движението е препоръчително през бременността, защото има много ползи – подобрява кръвообращението, предпазва от прекомерно покачване на теглото, повишава енергията и допринася за стягането на мускулатурата, а това е много важно за успешно раждане и скорошно възстановяване.

Важно е обаче да се внимава с вида, силата и интензитета на упражненията по време на бременността. Не всички упражнения са подходящи за бременни жени.

Какво трябва да избягвате?

3 упражнения за добра форма по време на бременност>>>

Избягвайте пренапрежението

Ако сте бременна е време да преосмислите стремежа си към постигане на резултати и да намалите темпото. Ако сте от активно трениращите, сега трябва да бъдете по-внимателни и да не изстрелвате сърдечния си ритъм в небесата. Следете всичко да е в безопасната зона по време на тренировките.

Регулирайте вътрешната си температура

Тренировките повишават телесната температура с ускоряването на пулса и работата на мускулите. По време на бременността вътрешната температура на тялото се повишава от само себе си. Трябва да вземете това предвид, за да не прегреете, защото това крие рискове от дехидратация и липса на достатъчно кислород в тъканите.

Изберете компетентен треньор

За да сте сигурни, че здравето ви е в добри ръце, изберете треньор или консултант, който да ви помага в тренировките и да изготвя подходящи програми за вас. Той ще ви посъветва какво да избягвате и на какво да наблегнете.

Упражнения, които да избягвате:

Коремни преси – могат да причинят прекалено много натиск върху коремните стени и да предизвикат разкъсване;

Свързани статии

Скачане и клекове – подскоците, комбинирани с клякания, са интензивна кардио тренировка, която обаче напряга мускулите на малкия таз и упражнява силен натиск върху тях заради нарастващата тежест. Ето защо те са опасни по време на бременност;

Стречинг за бременни – упражнения за освобождаване на напрежението в гърба>>>

Планкове – продължителните планкове предизвикват силен натиск върху всички мускулни групи, особено върху коремните. Това може да причини наранявания, разкъсвания на мускулни влакна, дори в някои случаи може да предизвика преждевременно раждане;

Вдигане на големи тежести – внимавайте с вдигането на тежести, защото този тип тренировки също могат да предизвикат слабост и склонност към нараняване на мускулатурата, най-вече в тазовото дъно. Избягвайте тренировки с тежести. Допускат се упражнения с гирички по 1 до 3 килограма;

Енергични скокове – ако едно от любимите ви упражнения са скоковете с разперване на ръцете, помислете отново. Натискът, който коремът ви упражнява върху мускулите в тазовото дъно, може да се окаже непосилен за мускулатурата.

Коментирай