Бременност

Фактори, които увеличават шанса да родите близнаци

Какво може да повлияе

13.07.2019г. / 07 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Генетичната предразположеност и хормоналната стимулация при намален фертилитет – това са най-честите предпоставки за бременност с близнаци или поне така сме свикнали да смятаме. Съществуват обаче и някои други фактори, които увеличават шансовете ви да имате многоплодна бременност. Ето кои са те.

Възрастта ви

Освен хормоналната стимулация, възрастта също е от значение. Жените над 30-годишна възраст имат по-големи шансове да заченат с близнаци или повече. Причината е в хормона FSH, който се повишава с възрастта. Пълното наименование на FSH е фоликулостимулиращ хормон, тоест хормон, който подпомага овулацията и отделянето на годни за оплождане яйцеклетки.

Какви са рисковете при многоплодна бременност?>>>

 

По-високите нива на FSH се дължат на това, че при по-възрастните жени е необходимо повече стимулиране на яйцеклетките, отколкото при по-младите. В някои случаи фоликулите реагират прекомерно на тази стимулация и отделят 2 или повече яйцеклетки.

Височина

Жените с по-висок ръст е по-вероятно да имат близнаци от тези, по-ниски от средния. Изследване, цитирано от verywellfamily.com констатира, че жените с ръст равен или по-висок от 164,8 см имат по-големи шансове да родят близнаци от тези с ръст, по-малък от 161,8 см. Причината за това наблюдение не е ясна. Една от теориите е, че значение има и начинът на хранене, както и генетичната предразположеност и фамилните фактори.

Свързани статии

Брой раждания

Появата на близнаци е по-вероятна при жени, които са имали повече от една бременност в миналото.

Какво представлява фето-феталният трансфузионен синдром?>>>

Кърмене

Ако се случи да забременеете, докато кърмите, вероятността зачеването да е с близнаци е по-голяма. Въпреки че кърменето потиска плодовитостта и шансовете за скорошно зачеване, бременността с близнаци е възможна отново заради повишените нива на някои хормони.

Хранене

Някои изследвания предполагат, че наблягането на млечните продукти в диетата може да увеличи шансовете за зачеване с близнаци. Теорията се базира на приема на допълнителни хормони, с които се третират животните и не е категорично потвърдена.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )