Бременност

Опасно ли е да се печете на слънце, ако сте бременна?

Защо UV-лъчите са още по-вредни в този период

24.08.2019г. / 05 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Излагането на слънце е вредно за всички хора, особено за бременните жени. Казано накратко – слънчевите бани не са полезни по време на бременността, особено в продължение на часове. Няма значение дали ще използвате слънцезащитен крем или не. Разбира се, без него е абсолютно немислимо да се появявате на слънце, но употребата му няма да намали риска от рак на кожата, ако сте решили да се печете на плажа. 

Неща, които не трябва да правите, докато сте бременна>>>

Това, разбира се, не означава, че не можете да се появявате на слънце изобщо. Невъзможно е да се избягва напълно, а и синтезът на витамин D зависи пряко от слънчевата светлина. Затова с подходящата защита излагането на слънце се допуска в рамките на няколко минути. 

Защо слънчевите бани са опасни?

Когато една жена е бременна, бенките ѝ се променят под влиянието на хормоналните промени. Тоест пигментацията на кожата по време на бременността може да се измени и без участието на слънчевата светлина. Ако допълните и нея към общата картина, здравословното състояние може да бъде поставено в риск. Той се повишава драстично, ако допуснете и да изгорите. 

Бременна през лятото – как да намалите дискомфорта>>>

Освен това, докато сте бременна имунната ви система бива потисната. Това е естествен биологичен механизъм, който предотвратява спонтанни аборти вследствие на отхвърляне от страна на майчиния организъм. Това означава, че сте неколкократно по-склонни да развиете всякакви инфекции, заболявания и състояния, включително рак на кожата. 

Слънчевите бани вредят ли на бебето?

Няма достатъчно проучвания по темата, които да са категорични дали има директно влияние върху плода или не, пише madeformums.com. Въпреки това, влошеното здраве или подложеното на повишен риск от различни здравословни проблеми майчино тяло не е добра опция за развиващото се бебе. 

Как да избегнете изгаряне през лятото, ако сте бременна>>>

Свързани статии

Как можете да предпазите кожата си, ако сте бременна през лятото?

  • Използвайте слънцезащитен крем с минимум 30-и фактор на защита;
  • Прилагайте продукта върху кожата на всеки 2 часа;
  • Седете предимно на сянка, избягвайте директно излагане на слънце;
  • Опитайте се да избягвате да се появявате навън в часовете между 11 и 3 следобед.
Коментирай