Бременност

5 ползи за здравето от тиквата и тиквеното семе през бременността

Богата на витамини, минерали и антиоксиданти, но бедна на калории

05.05.2021г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тиквата е един от най-здравословните плодови зеленчуци, както ги наричат условно. Тя, както и тиквеното семе, са препълнени с витамини и антиоксиданти, които са важни за бременните жени и развиващия се плод. Тиквата е подходяща храна по време на бременността и е важно да бъде включвана редовно в здравословната диета в този период.

5 здравословни причини да ползвате тиква за отслабване

Тиквата и тиквеното семе могат да допринесат за контрола на кръвната захар, което е важно за превенцията на гестационен диабет. Полезни са за работата на червата и съдържат редица важни за развитието на плода хранителни вещества.

Кои са основните ползи за здравето от тиквата и тиквеното семе през бременността?

1. Тиквата е отличен източник на минерали и витамини.

Най-важната причина, поради която бременните жени да консумират тиква и нейните семки по време на бременността си, е богатото наличие на витамини и минерали в тях. Бета-каротинът, на когото тиквата дължи оранжевия си цвят, е необходим за синтеза на витамин А в тялото. Той е мощен антиоксидант, който се бори с възпаленията и свободните радикали.

Отслабнете със супа от тиква

Тиквата е добър източник на желязо, което е особено важно за бременните жени, тъй като по време на бременността лесно се губи.

Витамин С в тиквата и тиквените семки допринася за повишаване на защитните сили на имунната система. Тиквата е източник още на антиоксиданти, витамин В6, цинк, протеини.

Най-добрата новина е, че тиквата е бедна на калории и богата на фибри, което е важно за контрола на теглото по време на бременността.

2. Допринася за контрола на кръвната захар.

Тиквата и семената ѝ допринасят за контролирането на нивата на кръвната захар и инсулина както по време на бременността, така и по принцип, защото съдържат много фибри. Богатото наличие на фибри и полезни въглехидрати балансира и стабилизира нивата на глюкозата в кръвта и същевременно подобрява чувствителността на клетките към инсулина. Този механизъм допринася в превенцията на гестационен диабет.

Хранителен режим с тиква

3. Тиквата е полезна за храносмилането.

Тиквата е известна със свойството си да ускорява метаболизма и да подобрява перисталтиката на червата. Това спомага за ежедневното изхождане и прочистване на червата от токсините. По време на бременността чест проблем е запекът, а тиквата и тиквеното семе са добро решение на този проблем.

4. Тиквата спомага за здравето на сърцето.

Консумацията на тиква и тиквени семки по време на бременност е полезна за сърцето и сърдечносъдовата система заради богатото наличие на фибри, антиоксиданти, витамини и калий. Тази комбинация от полезни хранителни вещества играе съществена роля за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, кръвното налягане и борбата с лошия холестерол.

5. Тиквата подпомага доброто развитие на плода.

Тиквата и тиквеното семе са полезни за здравето не само на майката, но и на бебето. Бета-каротинът в тиквата допринася за правилното развитие на белите дробове, сърцето, бъбреците, нервната система и кръвоносните съдове на бебето. Желязото в нея спомага за транспорта на достатъчно количество кислород към плода. Цинкът в тиквата е важен за развитието на мозъка. В тиквата се съдържат и омега-3 мастни киселини, които са есенциални за централната нервна система на бебето.

Есента и зимата са сезонът на прясната тиква. Възползвайте се от нейните качества, здравословни хранителни вещества и цялостни ползи за здравето по време на бременността и след нея.

Снимка: iStock

Коментирай