Бременност

Пренаталното възпитание – възможно ли е?

Пренаталното възпитание се извършва чрез майката от естествените процеси на бременността

09.07.2020г. / 11 07ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Възможно ли е възпитанието на бебето да започне още по време на бременността? Специалистите са категорични, че това е не просто възможно, но и е задължително.

Пренаталното възпитание се извършва чрез майката от естествените процеси на бременността. Всъщност възпитанието на бебето, докато то е в утробата на майката, е познато от хилядолетия. Древните мислители смятали, че деветте месеца в корема на майката са много по-важни от първите седем години на детето. В древен Китай създали пренатални клиники, където бъдещите майки отивали да изживеят очакването в спокойствие и красота.

Днес специалистите са единодушни, че времето прекарано в утробата има огромно влияние върху нас, нашата психика, вкусове, предпочитания и нагласи за живота.

Лекари и психолози са категорични, че за да се роди здраво и спокойно бебе, бъдещата майка трябва да се грижи за себе си – със здравословно хранене, много движения и приятни емоции, защото нейните мисли и емоции влияят върху развитието на плода.

Различни изследвания показват, че плодът научава вкусове и миризми. До седмия месец на бременността, вкусовите рецептори на плода са напълно развити, а обонятелните рецептори, които му позволяват да мирише, функционират. Ароматите на храните, които яде бременната жена, намират пътя си в амниотичната течност, която е непрекъснато поглъщана от плода. Проучвания доказват, че след като се родят, бебетата помнят и предпочитат тези вкусове. Ето защо е много важно какви храни консумират бъдещите майки.

Според други теории след 4-ия месец бременните трябва да „запознаят“ нероденото си бебе с всички области, към които биха искали то да има интерес след време. С други думи – майките могат да окажат влияние върху предпочитанията на децата си. Ако бременната иска детето ѝ да се „влюби“ в класическата музика, то поне два пъти седмично трябва да слуша по час избрани произведения. В случай, че предпочита детето да се „насочи“ към спорта, трябва да заложи на подходящ за бременни спорт.

Бъдещите майки трябва да внимават и какви навици изграждат по време на бременността си, защото детето им може да ги „наследи“. Изследване на швейцарски педиатър показва, че бебетата, чиито майки са били ранобудни през най-щастливите 9 месеца се събуждали рано, а тези на късно ставащите – заспивали късно.

Още подробности и ценни съвети за пренаталното възпитание може да разберете от психолога доц. Диана Димитрова, която ще участва в новото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ – тази събота, от 16:30 часа. Онлайн изданието ще се излъчва на живо в сайта Puls.bg и в социалните мрежи на медията.

Сред останалите участници са ембриологът д-р Мариела Даскалова, която ще разясни всички етапи на развитие, през които преминава плодът по време на бременността; д-р Георги Амалиев от УСБАЛАГ "Селена", който ще коментира най-честите митове, свързани с раждането; д-р Павлина Чурлинов от MEDICAL DENT ще даде съвети за правилната грижа за детските зъби.

Останалите теми и лектори вижте ТУК.

Коментирай