Бременност

Как да се предпазим от инфекции по време на бременност

Кои бяха водещите акценти на поредното онлайн издание на Форум за бременност и детско здраве

31.10.2020г. / 17 09ч.
Мария Дуковска
Визия: Puls.bg

Визия: Puls.bg

„Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg се проведе онлайн за пореден път, като изданието потърси отговори на важни въпроси на бъдещите и настоящи родители.

Новото издание на онлайн поредицата се проведе на 31 октомври на живо в сайта Puls.bg и акцентира върху теми като инфекциите по време на бременността, правилната грижа за кожата на бебето, както и семейните отношения.

Водещ на онлайн изданието бе Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg.

Д-р Васил Даскалов разказа за различните видове инфекции по време на бременност, като някои вагинални инфекции, които могат да доведат до преждевременно раждане или анемия на плода. Д-р Даскалов сподели, че идеалният вариант е жената да си направи профилактика още преди бременността и да е запозната със своето състояние. В такъв случай тя ще успее да предпази своето здраве и това на бебето. Той препоръча бъдещите майки да си направят съответните изследвания още преди да забременеят. 

Д-р Даскалов посъветва бъдещите майки да търсят интензивно информация и да са запознати с видовете инфекции. Токсоплазмозата и рубеолата, варицелата той посочи за едни от най-опасните и за тях трябва да се внимава.

В условията на коронавирус той допълни, че жените не бива да се притесняват прекалено, да внимават, но без излишен стрес.

Д-р Даскалов.

Д-р Красимира Жекова разказа за епизиотомията при раждане. Епизиотомията представлява една от най-честите акушерски операции, което цели по-лесното раждане и предпазване на майката от разкъсвания.

Първата епизиотомия в световен мащаб е направена в началото на миналия век. В съвременното акушерство епизиотомията има своите условия и индикации. Д-р Жекова уточни, че никой не прави епизиотомия в днешно време, без да има съответните индикации и само когато е необходимо, за да се предпази майката. При случаи на оперативни вагинални раждания епизиотомията винаги е задължителна, допълни д-р Жекова.

Д-р Даскалова сподели как могат лекарите да помогнат родилката да има по-малко дискомфорт след епизиотомията. Тя уточни, че предварителната подготовка е много важна. Също така много често бъдещите майки идват в болницата с инфектирано влагалище, което също е проблем и представлява риск.

В съвременното акушерство се работи с най-модерните шевове, допълни д-р Даскалова и според нея бъдещите майки не бива да се притесняват от епизиотомията, в случай, че ѝ се наложи.

Боли ли епизиотомията и използва ли се упойка? В 21 век болката при раждане трябва да е сведена до минимум, отговори д-р Даскалова. Има различни видове анестезии, които обезболяват майката при раждане, завърши тя.

Мария Обретенова сподели ценни съвети как да се грижим за чувствителната и нежна бебешка кожа, както и какви са начините да я предпазим от възпаления и инфекции. Тъй като бебешката кожа е много по-нежна и деликатна от кожата на възрастните, следва да се грижим за нея по-различно и внимателно според Мария Обретенова.

Най-важно за бебешката кожа е хигиената. Ежедневната грижа включва къпането, като можем да пропуснем ден без къпане, но не и ден без хигиена, уточни Обретенова. Това означава всеки ден да се почистват лицето, дупето и гениталиите, гънките също, дори и без бебешка баня, но с подходящи продукти. 

Тя препоръча да изберем подходящ продукт, съобразен с чувствителната бебешка кожа. Те трябва да са с по-малко съставки, тъй като това ще намали риска от поява на алергия, да са без алкохол, без парабени и консерванти, без оцветители. 

„Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg се провежда с генералното партньорство на Sensibel Nachtkerzen, Babe Laboratorios, KIN Laboratorios и с подкрепата на Dr. Theiss и Select Asset Management.