Бременност

Как да се справите със сутрешното гадене през бременността

Няколко натурални трика за справяне с позивите за повръщане

15.07.2021г. / 14 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена, която е била бременна знае, че сутрешното гадене може да бъде не само сутрешно. Обикновено се нарича така, защото интензивността на гаденето е най-осезаема сутрин, но то може да продължи през целия ден и да се появява в най-различни моменти.

Сутрешно гадене – кога най-рано се появява?

Едно проучване, проведено от National Analysts Worldwide, цитирано от healthdigest.com констатира, че сутрешното гадене може да се появи по всяко време на деня и да продължи между 2 и 6 часа. Добрата новина е, че сутрешното гадене е признак за една напълно здравословна бременност и не носи риск за бебето и майката.

В повечето случаи сутрешното гадене отшумява през първите 3 месеца от бременността, но при някои състояния може да продължи и в следващия триместър. Това може сериозно да попречи на ежедневните дейности и да влоши качеството на живот. При някои жени гаденето може да е изключително тежко, което да доведе до обезводняване и електролитен дисбаланс, което застрашава плода и здравето на майката. В такива случаи се налага лекарско наблюдение.

Може ли сутрешното гадене да се завърне?

Ако изпитвате сутрешно гадене, това е чудесен знак, че бременността ви протича по нормален начин. Как обаче да се справите с него? Има някои начини да преодолеете сутрешното гадене и да намалите симптомите, така че да можете да се занимавате с всички работни и лични ангажименти през деня.

Сутрин след събуждане хапнете нещо съвсем леко и засищащо, за предпочитане сухо, например пълнозърнести или овесени бисквитки. Изпийте една чаша вода. Това ще активира метаболизма ви и ще ви рехидратира наново. Освен това ще притъпи появата на киселини в стомаха, особено на гладно.

Нестандартни методи срещу сутрешно гадене

Свързани статии

Придържайте се към няколко хранения на ден в малки количества. Това ще ви помогне да намалите киселините и позивите за повръщане.

Избягвайте силни миризми и натрапчиви вкусове. Те могат да усилят симптомите на гадене.

Включете повече здравословни мазнини в менюто си. Поддържайте добри нива на витамин В6 в организма. Той има свойството да намалява гаденето. Богати на витамин В6 храни са слънчогледови семена, ядки, риба, говеждо, пилешко, пуешко, сушени плодове, банани.

Сутрешното гадене може да пречи на вас, но помага на бебето

Джинджифилът е една от най-добрите подправки в борбата със сутрешното гадене. Можете да го включвате в ястията, под формата на чайове, напитки. Добавете мента към него. Тя също има немалко ползи за стомаха и храносмилателния тракт, като едно от свойствата ѝ е потискане на позивите за повръщане.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
Здраве и красота