Тютюнопушенето по време на бременност и затруднението при отказване от порока е проблем на голяма част от българските майки. Едва 47% от бременните жени осъзнават риска за плода и спират да пушат до първия/ втория месец на своята бременност. Останалите 53% не отказват цигарите, а само ги намаляват - сочат изследвания на СРИОКОЗ. За да помогне на тези жени стартира кампанията "Как точно отказах цигарите" и е първа по рода си у нас.

Кампанията ще се реализира на два етапа.
Първият е конкурс за лични истории на тема „Как точно отказах цигарите”, в който бъдещи и настоящи майки ще споделят как са се справили с порока по време на своята бременност.
Историите се събират на имейл konkurs@surecheck.info до 07.01.08 г.
Вторият етап ще бъде изготвяне на книжка-наръчник за отказване на цигарите при бременност с най-добрите съвети на самите участнички в конкурса.

„В аптеките се предлагат редица „пособия” за отказване от цигарите. Те обаче не помагат на бременните в борбата със „сладкото” спасение от скуката. Бъдещите майки не знаят как реално да откажат цигарите. Те имат нужда от съвет, но не и от назидателно мъмрене. Вярваме, че единствено искрената история на жена, минала вече по този път, би могла наистина да им помогне. Това е най-точната кауза за всяка жена, която иска да запази здравето и живота на бъдещото си дете”, сподели  Иво Николов, бранд мениджър на Surecheck.

Съдържанието на никотин в организма и на двамата родители води до спонтанен аборт, недоносване на плода, раждане на бебета с поднормено тегло, повишен риск от стерилитет на детето (може да ви остави без внуци) и малформации. Всяка една цигара, изпушена от бременна, увеличава рискa от ембрионално страдание и хронични нарушения - церебрална парализа, умствено изоставане, проблеми с научаването на нови неща, други дефекти при раждането на бебето и дори смърт. Цигарите са и факторът, който води до трудно зачеване.

Кампанията ще приключи в края на януари с издаването на наръчника „Топ съвети: Как точно да откажем цигарите по време на бременност”. Той ще се разпространява безплатно в националната аптечна мрежа.

Най-добрите истории ще спечелят отличия:
I. Швейцарски часовник - за най-точната рецепта за отказване на цигарите;
II. Дартс - за точно прицелване в живота;
III. Електронен кантар - за точно измерване на лекотата след отказване на цигарите.

Организаторите вярват, че най-голямата награда от националната кампания ще бъде ако съветите помогнат на по-голям процент бременни да намалят и откажат цигарите - напълно.

Резултати от кампанията