Бременност

„Как точно отказах цигарите”

05.12.2007г. / 15 33ч.
Аз жената
„Как точно отказах цигарите”

Тютюнопушенето по време на бременност и затруднението при отказване от порока е проблем на голяма част от българските майки. Едва 47% от бременните жени осъзнават риска за плода и спират да пушат до първия/ втория месец на своята бременност. Останалите 53% не отказват цигарите, а само ги намаляват - сочат изследвания на СРИОКОЗ. За да помогне на тези жени стартира кампанията "Как точно отказах цигарите" и е първа по рода си у нас.

Кампанията ще се реализира на два етапа.
Първият е конкурс за лични истории на тема „Как точно отказах цигарите”, в който бъдещи и настоящи майки ще споделят как са се справили с порока по време на своята бременност.
Историите се събират на имейл konkurs@surecheck.info до 07.01.08 г.
Вторият етап ще бъде изготвяне на книжка-наръчник за отказване на цигарите при бременност с най-добрите съвети на самите участнички в конкурса.

„В аптеките се предлагат редица „пособия” за отказване от цигарите. Те обаче не помагат на бременните в борбата със „сладкото” спасение от скуката. Бъдещите майки не знаят как реално да откажат цигарите. Те имат нужда от съвет, но не и от назидателно мъмрене. Вярваме, че единствено искрената история на жена, минала вече по този път, би могла наистина да им помогне. Това е най-точната кауза за всяка жена, която иска да запази здравето и живота на бъдещото си дете”, сподели  Иво Николов, бранд мениджър на Surecheck.

Съдържанието на никотин в организма и на двамата родители води до спонтанен аборт, недоносване на плода, раждане на бебета с поднормено тегло, повишен риск от стерилитет на детето (може да ви остави без внуци) и малформации. Всяка една цигара, изпушена от бременна, увеличава рискa от ембрионално страдание и хронични нарушения - церебрална парализа, умствено изоставане, проблеми с научаването на нови неща, други дефекти при раждането на бебето и дори смърт. Цигарите са и факторът, който води до трудно зачеване.

Кампанията ще приключи в края на януари с издаването на наръчника „Топ съвети: Как точно да откажем цигарите по време на бременност”. Той ще се разпространява безплатно в националната аптечна мрежа.

Най-добрите истории ще спечелят отличия:
I. Швейцарски часовник - за най-точната рецепта за отказване на цигарите;
II. Дартс - за точно прицелване в живота;
III. Електронен кантар - за точно измерване на лекотата след отказване на цигарите.

Организаторите вярват, че най-голямата награда от националната кампания ще бъде ако съветите помогнат на по-голям процент бременни да намалят и откажат цигарите - напълно.

Резултати от кампанията

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Памела ( преди 8 години )
Аз не пуша вече от половин година. Отказах ги от раз и смятам,че това е единствения вариант. Всички тези закани от сорта "..ще намаля цигарите и постепенно ще ги откажа.." не са решение на проблема,прави се от раз без никакво постепенно отказване. ЧУВСТВАМ СЕ СТРАХОТНО искам да Ви кажа,това беше най-хубавото решение ,което съм взела досега в живота си. Толкова е хубаво без гадния цигарен дим,лош дъх все едно си в катун...да мръзнеш зимата на терасата за една смрадлива цигарка..пожълтелите нокти и тн . и тн . Ползите са много от отказването на този лош навик,аз самата го видях. Сега дори ме е яд ,че съм започвала някога да пуша !!! Повярвайте ми всичко е в главата Ви,няма такова нещо като .. "пуши ми се,.." това е навик, не е необходимост и изобщо не помага при стресови ситуации,вместо да те успокои става по-зле! Искам да кажа,че не съм наддала нито килограм от тогава,дори отслабнах с 2 кг ;). Сега в къщи сме двама върли противници на цигарите,живеем здравословно и се чувстваме добре. Съветът ми към всички,които още са на кантар дали да ги откажат е : " Няма да съжалявате,това е първата крачка към по-добър начин на живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Люси ( преди 11 години )
Напълно съм съгласна с това че няма точна рецепта за отказване от вредния навик, или някакъв ритуал...Просто си казваш край....и толкоз....Аз лично пушех около 10 години, но да си призная на мен ми трябваше около година да се мотивирам за да ги откажа...и в един прекрасен ден просто си казах че от днес съм непушач...Единственото важно нещо е наистина да повярвате в това че не искате да пушите.Успех на всички, които са решили да загърбят ПОРОКА, и поздравления на тези, които вече са го направили.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Веселина ( преди 11 години )
Ако наистина искате да откажете цигарите, то изберете петък вечер. Изпушете последната цигара и изхвърлете останалите. В събота си поспете. Не излизайте от дома. Вземете си вана, направете гимнастика, гледайте хубав филм и се погрижете за маникюра си... Изберете най-забавния "Любовен роман" (въпреки, че не ги четете). В неделя - идете на фитнес или потичайте в парка и повторете дейностите от събота. Ще се справите. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Боряна ( преди 11 години )
Цигарите трябва да се спират с добре осъзната цел - здравословна, финансова, бременност и т.н. Неубедеността в това, че трябва да ги спрете е най-голямата спънка. Аз пушех цели 14 години без да спирам и за ден, но в деня в който видях положителен тест за бременност - и край, от раз. Просто не можех да си позволя да обрека бъдещето на моето дете, заради моя прищявка. Все пак цигарите не са по-важни от моето дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Галина ( преди 11 години )
Мисля, че няма никаква рецепта за това как да се откажат цигарите.Достатъчно е да си въоръжен с твърда воля и много търпение за да дойде и очаквания резултат,за който не е необходимо да се броят дните и да си казваме колко много сме издържали без поредна цигара.Със съпругът ми бяхме пушачи и всички усилия за отказването им бяха проваляни от това броене и отчитане на часовете без т. н. вредно удоволствие, а и околните никак не ни помагаха.Разбрах, че съм бременна и благодарение на съпругът ми който ми беше и продължава да бъде за мен опора и сила в живота т.е. отказахме цигарите заедно сега ми е много по-лесно без тях -дори вече не се изкушавам от околните които пушат, а в началото наистина ги отбягвах.Пожелавам на всеки един решил се да се пребори с това да има до себе си човек, който им вярва и подкрепя, защото това наистина не е лесно начинание. Бременна съм в седмия месец и най важното за мен (предполагам и за всички бъдещи майчета ) е да се погрижа за здравето необходимо за съществуването на бебчето което очаквам.А тук не са включени цигарите -вреден навик , на който вие робувате-замислете се...повярвайте в себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Наталия ( преди 11 години )
Мили момичета! Моля Ви спрете ги! Щом аз успях от РАЗ, можете и Вие...Особонно бъдещите ***!!! Пропуших, когато синът ми беше на 4-5 годинки! Сега той спортува, а как се зарадва, че вече не пуша!!!Толкова е хубаво без цигари и толкова много свободно време и свобода ще имате. Голям ангажимент и зависимост са цигарите: ще ми стигнат ли? ами парите?гузност и ред още глупости! И знаете ли милички, че от как ги спрях "не забогатях" но не съм теглила от банкомата... факт! Поглезих си се-купих си блузки, ботушки, хубава козметика...това са 100 лева всеки месец...!!! Успех милички и вярвам, че ще се справите! Раз - трас и прас....без цигари!!! Майчета дишайте и бъдете независими!!! Мислете за дечицата!!! Успех!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Цигарите се спират "ОТ РАЗ" Казвам го от собствен опит. Естествено причината беше малката ми дъщеричка. Пробвала съм да ги намаля, да пуша по часовник, но ефекта беше за няколко дни. От както си казах че ги спирам 100% от СЕГА не съм пушила и вече дори не ми се пуши. (Единствения остатък от вредния ми навик е, че понякога сънувам, че пуша, но ми е много гузно...) Вече ми е неприятно, когато има пушачи около мен. Сега като си помисля, че стигах и до 2 кутии на ден, направо си се чудя на акъла :-). Пожелавам на всички бъдещи майки да се отървът от този гаден навик, веджъж за винаги и с лекота като мен. Тайната е: просто спираш да мислиш за цигари. Правиш това, което по принцип правиш между цигарите и не си мислиш "ох, вече 8 часа не съм пушила, 3 дни или седмица..." Късмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар