Бременност

5 признака, че сте готови за бебе

Неща, които да обмислите, преди да станете родители

23.02.2022г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Решението да имате бебе понякога е трудно. Трябва да вземете предвид толкова много фактори – възраст, работни ангажименти, финансова стабилност, здравословно състояние, пространство. Когато става въпрос за планиране на бебе, нещата, с които трябва да се съобразите не са никак малко.

Как един родител руши връзката с децата си

Ако бебето дойде непланирано, всичко се случва в движение, разбира се, но осъзнатият и мотивиран избор да имате дете изисква някои съображения – преди всичко е важно двамата партньори да са на една вълна, на един етап от живота и да имат общи разбирания за това как си представят отглеждането на дете.

Преди да предприемете опити за бебе е добре да си зададете някои въпроси, които да ви помогнат в решението и избора. Ето и някои от най-важните:

  • 1. Готови ли сте с партньора ви да имате бебе?
  • 2. Вие и партньорът ви в добро здраве ли сте?
  • 3. Какво ще направите, за да осигурите добри грижи за детето?
  • 4. Кой ще вземе отпуск за отглеждане на бебе?
  • 5. Ще можете ли да осигурите гъвкави работни графици, за да се справите с гледането на бебето?
  • 6. Достатъчно стабилна ли е връзката ви, за да имате бебе?

А ето и 5 признака, че сте готови за бебе.

Признаци, че сте токсичен родител, без да си давате сметка

1. Разбирате и приемате отговорността.

Децата носят със себе си огромна отговорност. На първо място трябва да приемате и осъзнавате цялата ѝ тежест. Да бъдете родители е дълг, който ще отнеме голяма част от времето и енергията ви, но ще ви възнагради с безмерна радост и щастие. Знак, че сте готови е, ако осъзнавате, че ще трябва да направите драстични промени в начина си на живот, особено ако това е първото ви дете.

2. Усещането ви не е сякаш правите отметка в списъка си.

Под натиска на родителите, на времето, на възрастта и биологичния часовник много хора правят прибързана крачка в това да имат бебе, без да осъзнават, че не са напълно готови за това. Вярно е, че понятието „напълно готов“ се случва рядко, но е важно да се чувствате готови. Ако решавате да имате бебе просто защото това е в списъка ви със задачи за тази година, по-добре изчакайте. Обмислянето и внимателното взимане на това решение е важно, защото безразсъдното подхождане към този решаващ момент от живота на всеки човек може да доведе до силен стрес и разочарования, особено във връзка.

5 причини да оставите детето си да се провали

3. Вие и вашият партньор сте здрави.

Когато обмисляте дали да заченете бебе е от значение в какво здравословно състояние сте. Колкото повече напредва възрастта ви, толкова по-малка е вероятността да сте напълно здрави. В съвременния свят все повече двойки зачеват в по-късна възраст, което предполага и повече здравни рискове. Преди всичко е важно да преустановите всички вредни навици, за да подобрите здравословното си състояние. Спрете цигарите, алкохола, намалете кафето и вредните храни.

4. Връзката ви е в добро състояние.

Ако решението ви да имате бебе е продиктувано от стремежа да подобрите и заздравите връзката си, това е една от най-често срещаните грешки. Много хора погрешно смятат, че едно бебе ще оправи отношенията им с партньора, което в много случаи се оказва погрешно впоследствие. Връзката ви е добре да бъде на сигурен етап, да е здраво скрепена от доверие, добра комуникация и балансирани отношения, за да е добра основа за родителство.

Защо целувките са важни за бебето?

5. Осъзнавате, че детето ще бъде уникална личност.

Едно важно условие преди да станете родители е да разбирате, че детето, което ще отгледате преди всичко ще бъде уникална по рода си личност. Тоест вие като родители трябва да приемете това без да правите всичко възможно да моделирате детето по свои предпочитания. Отглеждането и възпитанието на дете е сложен процес, който изисква търпение и разбиране. В стремежа си да възпитат добри и оправни хора много от родителите се опитват да променят вродената личност, която детето им носи. Оттук се пораждат и конфликти както в семейството, така и вътрешни конфликти и борби, случващи се вътре в душата на детето. Ако успеете да надскочите желанието си да взимате превес в решенията, които детето ви ще взима като самостоятелна личност, това е добър показател, че сте готови да бъдете родители.

Коментирай