Бременност

Как се променя тялото през бременността в първите седмици

Чести промени, които може да настъпят в първия триместър

20.01.2023г. / 13 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е бурен период с множество промени в женското тяло, особено в началните седмици. Хормоналните изменения, повишеният приток на кръв, промените в ставите, сухожилията, тъканите и кожата са само част от предизвикателствата, с които бременните жени се сблъскват.

През първите седмици от бременността настъпват първите промени, с които бременната жена трябва да свикне. Понякога са наистина трудни за понасяне, дори могат да са плашещи, затова е важно бременната жена да е подготвена, да знае какво я очаква и да не се паникьосва. Също е важно и да знае кога трябва да се консултира с лекар, за да е сигурна, че всичко е наред.

Чести неразположения през първия триместър

Първите 12 седмици от бременността се наричат първи триместър, тоест първите 3 месеца от развитието на плода. През този период ще изпитате бурни промени в тялото си, тъй като и тези седмици са едни от най-важните за формирането на новия живот. Първият триместър е и крехък период, през който рискът от спонтанен аборт е най-голям, според healthline.com.

Кои са промените в тялото през бременността, които се случват през първите седмици?

Гадене и повръщане

Всички са запознати с този често срещан неприятен симптом в ранните етапи на бременността, но няма как да не се спомене, защото е много характерен. Гаденето и повръщането спохождат почти всяка бременна жена в първите седмици. Малки са изключенията от това. Обикновено гаденето отшумява след първия месец, но не е задължително. Може да остане и след това. Според учени от института Джонс Хопкинс, сутрешното гадене не би трябвало да пречи на нормалното, балансирано и здравословно хранене.

Разширени и видими вени

Има вероятност в първите седмици и месеци от бременността да се появят разширени вени и по-видими капиляри. Това се дължи на увеличения обем кръв, който женското тяло започва да произвежда, за да осигури необходимите ресурси от хранителни вещества и кислород за бебето, според babycenter.com. Повишеният обем кръв оказва натиск върху кръвоносните съдове и допълнително напрежение, които предизвикват изпъкването и разширяването на стените им.

Най-подходящите храни в първия триместър

Запек и хемороиди

В първите седмици от бременността много жени се борят със запек заради отпускането на гладката мускулатура в малкия таз, което забавя движенията на червата. Това прави изхождането по-трудно. Разширените вени пък могат да предизвикат поява на хемороиди, както и запекът. Промените в хормоните също оказват влияние за тези две състояния.

Лошо храносмилане

През първите етапи на бременността е възможно да настъпи влошено храносмилане и непоносимост към храни, които преди сте консумирали без проблем. Има вероятност това да се дължи на повишена секреция на киселини, които се връщат към хранопровода. Състоянието в повечето случаи е предизвикано от отпускането на гладката мускулатура, което прави навлизането на киселини обратно към хранопровода по-лесно.

Секс пози за всеки триместър

Свързани статии

Много силна умора

Една от най-характерните промени в първите седмици и месеци на бременността е усещането за много силна умора без да сте правили каквото и да е усилие. Хормоналните промени и бурните амплитуди в хормоналния баланс водят до силна умора и тотална липса на енергия.

Зацапване или изпускане на урина

Зацапването е друг характерен белег на ранната бременност. Появява се, когато яйцеклетката още се имплантира в маточната стена. Докато ембрионът се прикрепи добре за нея е възможно да има леко зацапване. Изпускането на урина е предизвикано отново от отпускането на гладката мускулатура на тъканите, която не подлежи на ваш контрол.

Недостатъчно наддаване на тегло през бременността – защо е опасно

Промени в кожата на гърдите

Гърдите започват да се променят още от самото начало на бременността. Възможно е да забележите промени по кожата им, както и тази на ареолите и зърната. Повишеното кръвоснабдяване може да направи кожата по-тъмна, зърната по-настръхнали и твърди. Може да се появи и хиперпигментация.

Коментирай