Бременност

10-те най-важни суперхрани за бременни

Защо е важно да ги включвате в ежедневното си хранене през бременността

07.03.2023г. / 07 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е период от живота на една жена, в който тялото ѝ отглежда нов живот. Този нов живот се нуждае от пълноценни и качествени хранителни вещества, за да се развие нормално и здравословно. Ето защо храненето е от изключително значение по време на бременността. Има някои суперхрани, които е важно да включвате в менюто си всеки ден, докато сте бременна, за да може плодът да се развие максимално добре и в условията на всички необходими макро- и микроелементи.

Храни, които да избягвате при бременност

Кои са 10-те най-важни суперхрани по време на бременността?

1. Риба.

Рибата е един от най-полезните източници на протеини и мазнини. Друг важен елемент, който тя съдържа и който е важен за бременните жени, е желязото. Хапвайте риба 2-3 пъти в седмицата, за да си набавите и ценните омега-3 мастни киселини. Важно е да се внимава с вида риба, която консумирате, защото някои видове риби съдържат и живак. Сьомгата, пъстървата и прясната риба тон са подходящи за консумация.

2. Сушени плодове.

Сушените плодове съдържат концентрирани количества желязо, фибри, витамин С и други ценни минерали, важни по време на бременността. Не ги пропускайте в храненето си.

3. Пълнозърнест хляб.

Пълнозърнестият хляб е много богат на фибри, протеини, минерали. В малки количества той може да се консумира, без да нарушава диетата ви. Пълнозърнестите култури са ценен източник на калций, витамини от група В, които са много важни за развитието на плода, желязо и фолиева киселина.

Знаете ли, че... метаболизмът се ускорява по време на бременност?

4. Кафяв ориз.

Избягвайте белия ориз и наблягайте на кафявия. Той е пълнозърнест и съдържа всички елементи, които в белия са рафинирани и премахнати. Кафявият ориз е източник на полезни фибри, витамини от група В, желязо. Освен това носи много енергия, която ви е нужна по време на бременността.

5. Млечни продукти.

Млечните продукти доставят на организма и плода протеини, калций и витамин D, които са важни за развитието на бебето. Важно е с тях да не се прекалява, но да не се изключват от храненето.

Как да облекчите запека по време на бременност

Коментирай