Бременност

5 задължителни неща за всяка бременна жена

Какво е необходимо за спокойна бременност

30.03.2023г. / 13 14ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако скоро сте научили, че сте бременна, и особено, ако ви е за първи път, навярно в главата ви е микс от много мисли и въпроси, свързани с този вълнуващ период от живота на една жена. Как да се храните, какво трябва да си купите, как ще се промени тялото ви и как да се грижите за него през тези 9 месеца, са само малка част от въпросите, които нахлуват в главата ви. В този момент ние ще сме до вас и ще ви споделим за някои от задължителните неща, които трябва да има бременната жена, за да се чувства спокойно и комфортно. Ето пет от тях.

Витамини за бременни

Свързани статии

По време на бременност се увеличават нуждите на организма от витамини и минерали, което е съвсем естествено - все пак, в тялото ви расте още един живот. За да се удовлетворят тези нужди е задължително бременната жена да се храни, колкото се може по-разнообразно, включвайки продукти от различни групи - протеини, въглехидрати, полезни мазнини. Тъй като не винаги обаче можем да си набавим всички необходими ценни микроелементи от храната, препоръчително е да се взимат и т.нар. витамини за бременни. Най-често това са готови формули, които включват основните и най-важни витамини и минерали като фолиева киселина, магнезий, калций и желязо.

Желязото е важно хранително вещество по време на бременност, но и след раждането. Благодарение на него се намалява рискът от анемия, която може да се развие след раждането, поради загуба на кръв. Ако имате ниски нива на желязо и приемате мултивитамини преди или след раждане, уверете се, че съдържат желязо. 

Още един важен минерал за женското здраве както при бременност, така и след появата на бебето и периода на кърмене е калцият. Той е необходим за правилното функциониране и здравината не само на костите и ставите, но и на кръвоносната, мускулната и нервната система. 

Препоръчително е преди употреба на хранителни добавки да се консултирате с наблюдаващия ви гинеколог, който да прецени коя комбинация е най-подходяща за вашето състояние. Успоредно на приема на добавки не подценявайте балансираното хранене и ако взимате добавки, не се успокоявайте, че това е достатъчно.

Вече е пролет, а скоро след това идва лятото и ако сте бременна в този период, имате възможността да се храните с най-различни пресни плодове и зеленчуци. Възползвайте се максимално и дайте на тялото и бебето си най-доброто!

Козметика за бременни

По време на бременност тялото ни се променя много, а това включва изменения и на кожата. Коремът расте, обиколката на гърдите, дупето и бедрата също нараства. Няма как това да не доведе до промени в състоянието на кожата, която става по-суха, чувствителна, може да се появи и сърбеж, стрии, а да не забравяме и целулита. Ако вече имате портокалова кожа, през този период е възможно целулитът да стане още по-видим. Но не се стряскайте. Има много възможности да хидратирате и подхраните кожата с козметика за бременни, така че да я запазите възможно най-стегната и гладка. 

За да постигнете добър ефект е препоръчително още в първите седмици на бременността да вземете подходящи продукти за хидратация, които да успокояват кожата и да я запазят гладка и нежна. Добрата хидратация ще ви помогне да се предпазите и от поява на стрии. Ако се храните балансирано и здравословно, това също ще допринесе за запазване на красивия вид на кожата ви.

Разбира се, когато избирате продукти за кожата ви, следете това да е козметика за бременни, защото при нея има по-специфични изисквания, съобразени с плода, който расте в корема ви.

Сред най-предпочитаните кремове и масла против стрии са продуктите с кокосово масло. Когато нанасяте хидратиращ лосион или серум на корема, бедрата и дупето, не забравяйте и за зоната на бюста. Гърдите също уголемяват размера си през месеците на бременността и това може да доведе до поява на стрии. Нанасяйте два пъти дневно крем за гърди. Не забравяйте грижата за гърдите и след раждането, когато при кърменето често се случва зърната да се разранят. Още докато сте бременна можете да си правите списък с продукти, които ще ви трябват след раждането и да следите за атрактивни промоции. Така можете да се снабдите с някои продукти на много по-изгодна цена.

Освен крем за гърди и зърна за след раждането, можете да си вземете и менструална чашка. През последните години тези чашки станаха много популярни и търсени, защото са екологични и същевременно удобни. Те се поддържат лесно, подходящи са за спорт по време на менструация и са произведени от хипоалергенен материал.

Книги за бременни

Свързани статии

Със сигурност имате много приятелки, които вече имат дете и могат да ви споделят много ценни съвети за бременността и майчинството от своя личен опит, но също толкова полезни са и книгите за бъдещи родители, които ще ви подготвят допълнително. С напредването на бременността всяка седмица от вашия живот и от този на бебето в корема ви ще се променят. Тялото ви ще се променя, а бебето ви ще се развива. Вълнуващите етапи, през които преминавате заедно са изключително интересни и книгите за бременни ще ви дадат много ценна информация какво точно се случва в тялото ви, какви процеси протичат.

Най-вероятно по време на бременността ще ви изникнат десетки въпроси, а не може за всеки един от тях да звъните на приятелка или пък на гинеколога си, нали? За тази цел са книгите. Те ще ви дадат отговорите на вашите въпроси и ще ви вдъхновят през един от най-емоционалните периоди в живота на една жена.

Качествено бельо

Гърдите ще растат по време на бременността и тази допълнителна тежест ще се отрази на гърба и кръста ви. За да предотвратите болезнени усещания или поне да се опитате да намалите дискомфорта, е препоръчително да си купите бельо за бременни. Сутиените за бременни най-често са изработени по-здраво именно с тази цел - да поддържат големия бюст, но в същото време материята да е достатъчно мека, за да не дразни чувствителната кожа. Ако планирате да кърмите своето бебче, можете още отсега да се оглеждате за подходящи сутиени за кърмене, когато да са ви удобни.

Дрехи за бременни

Докато сте още в първия триместър бременността може и все още да не ви личи, и затова едва ли ще ви е необходима смяна на гардероба. Но с напредване на времето и навлизайки във втория триместър коремчето ви все повече ще личи, гърдите ще се уголемяват, а заедно с тях и обиколките на дупето и бедрата. За да се чувствате комфортно и без да се притеснявате от отеснелите си дрехи, ще ви трябват поне 1-2 панталона за бременни или широки рокли за лятото. Те ще допринесат да се чувствате удобно и да се насладите на бременността през всичките ѝ етапи и вълнуващи моменти.

Коментирай