За всички е ясно – бременността изисква някои ограничения. За някои от тях ни казва докторът, за други се досещаме интуитивно, за трети четем в Интернет или ни споделят приятелки.

Ето и някои основни въздържания за безпроблемна бременност:

Храна.
По време на бременност има списък с храни, които следва да сведете до минимум и дори да избягвате: синьо сирене и подобни сирена, сурова риба и сурови морски дарове, прекалено много сладки неща за ядене, както и прекалено много сладки плодове; добре е да намалите количеството на приеманите кафе (предпочитайте безкофеиново) и шоколад.

Алкохол, цигари, наркотици.
Ясно е, но е добре да се повтори, че по време на бременност е изключително нежелателно да се пие алкохол (евентуално до 1/2 ч. вино или бира), да се пушат цигари или приемат каквито и да било наркотици.

Медикаменти.
Сведете медикаментите, които приемате до минимум и всеки един от тях консултирайте задължително със своя гинеколог.

Спорт и движение.
Повечето спортове следва да се спрат по време на бременността. Но това не бива да е за сметка на движението – ходете повече пеша, запишете се на курс по плуване за бременни или на йога за бременни.

Натоварвания.
Избягвайте да вдигате тежко още от първите месеци на бременността. Избягвайте големите натоварвания, а особено след 28-30-та седмица и пътуванията на дълги разстояния с кола или самолет. Опитвайте се да почивате повече и си позволявайте достатъчно сън.

Секс.
При конкретни медицински констатации е възможно сексът да бъде забранен за вас по време на цялата бременност. Ако нямате подобни можете да не се лишавате от секс, освен в последните седмици преди раждането.

* * *

Бременна ли съм, или не съм?
Методът “Гледане на Слънце” е подходящ и при бременност
Всичко за бременността