Мода

Защо не трябва да хвърляме старите си дрехи?

... защото скоро пак ще ни потрябват

19.11.2012г. / 16 50ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Често пренебрегваме някои дрехи от гардероба си, защото ни се струват старомодни. Но всъщност цикълът на модата е толкова естествен и в крайна сметка, повторяем, че старите ни дрехи все някога пак ще станат модерни за носене.

Интересно е как изкуството и литературата са се развивали във времето. Най-общо казано, всяко настоящо течение е било отрицание на предишното и поглед назад към по-предишното. И естествено най новите идеи са били смятани за радикални и недопустими. Със сигурност сте виждали изключително смущаващи тоалети на модния подиум, но кой знае – може би бъдещата мода ще се базира именно на тях.

Естетиката играе малка роля, що се отнася до стила, който диктува модата в определен момент от времето. Допреди няколко години само съчетанието на два „биещи“ се цвята предизвикваше възмущение. В момента обаче това не само се подкрепя, но и се изопачава допълнително, прибавят се още цветове, вмъкват се мотиви и се стигна дотам, съчетание на различни по вид щампи да са водещ елемент в колекциите на много модни дизайнери. Това би подразнило окото на консервативно настроените дами, но пък е интересен тип провокация за хората като цяло – един вид разнообразие в най-чистата си и същевременно „претруфена“ форма.

Нека погледнем обаче младите момичета. Ученичка от горен курс се появява в училище с красив шал и получава много комплименти за него. На въпроса от къде си го е купила, тя казва, че е на баба й. Децата ни започват да се интересуват все повече от дрехите, които отдавна стоят запечатани у дома в някоя ракла и чакат удобен момент да бъдат извадени. Мокасини, дебели чорапогащници на мотиви, кларкове, сукмани, жилетки, сака... Отворете което и да е модно списание – дрехите са превъплъщение на тези отпреди 1-2 поколения назад, но са осъвременени.

Свързани статии

Оплаквахме се много за това, че косите с обем, късите поли, дълбоките деколтета и многото грим са завладели разбиранията на децата ни за стил, но обърнете внимание, че напоследък подобни случаи са много по-голяма рядкост.

Поетично казано, промяната е най-константната величина във Вселената ни. Човек никога не знае какво ново или подобрено старо ще му донесе времето, но трябва със сигурност да е готов за промяна.

Ето защо е хубаво модерната жена да експериментира, да търси своя стил и да го развива. Не изхвърляйте старите си дрехи, ако са в добро състояние, защото най-вероятно след някоя друга година, внучката ви ще прояви интерес към тях и ще ги доизноси.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
Свободно време