Мода

Махенди е не просто татуировка, а бродерия върху кожата

Връзката на махенди с овулацията, любовта и злите духове

30.01.2013г. / 10 34ч.
Ивет Лолова
Снимка: Стела Христова

Снимка: Стела Христова

Махенди, механди или менди – древното изкуство за декориране на телата с къна – днес се възражда с нова сила и се превръща в мода. Индийският бодиарт намира почитатели както сред жените, така и сред мъжете. Той става начин да изразиш себе си, да подсилиш усещането си на радост от живота, да усетиш по-силно празника.

Днес традиционното махенди не се ограничава само до рисуването на дланите, външната част на китките и стъпалата на краката, а се разпростира чак до лактите и коленете, напомняйки за ръкави и чорапи. В още по-смелата си творческа форма може да играе ролята на колие като се покрие деколтето и шията.

Махенди не е просто татуировка, а толкова изящна рисунка, че прилича повече на бродерия – в модните и артистичните среди, за нуждите на фотосесии, презентации и ревюта, махенди се съчетава с малки кристали.

Подходящо е за празнични поводи – сватба, абитуриентски бал, специални коктейли, тематични вечери, балове, семейни празници или без конкретен повод – за да се почувствате още по-красиви.

Свързани статии

В Индия може да ви направят махенди на улицата – сядате на тротоара и след няколко минути сте украсени; по света, а вече и у нас индийският бодиарт се предлага като услуга в салоните за маникюр.

„Тази идея не възниква в самия ислям, тя има много по-древни корени. Според ведическата култура по време на неразположение, жената е уязвима, с отслабена имунна система, податлива психика и нечиста – разказва Стела Христова, педагог, водещ и организатор на творчески работилници-семинари в няколко аспекта на индийската култура.“

Махенди в ислямската традиция

„Зли духове (джинове) или уроки, могат лесно да проникнат във фината енергия на жената и да предизвикат заболявания и психически разстройства, – продължава разказа си тя. – За това след седмия ден, мюсюлманките се отдават на ритуали за пречистване. Отиват в обществената баня „хамам“, където под течаща вода отмиват и физическото и фино замърсяване. След това нанасят къна на косата, ръцете и стъпалата си. Къната е символ на чистотата. Носи със себе си „барака“ – блаженство, което защитава украсения с нея от нещастия.

Жените мюсюлманки използват къната като защитен механизъм срещу зли очи и духове, за очистване на телата си, за да съхранят здравето на кожата и косата. Жената изрисувана с къна, носи видими символи, с които показва на общността и съпруга си че е чиста, силна, в добро духовно, емоционално и физическо здраве.

Рисунките, направени на 7-8-ия ден от цикъла, проявяват своя най-голям интензитет след 2-3-4 дни, точно когато жената е с най-силни репродуктивни възможности (времето на овулация).

Механди във Ведическата традиция

В индийската (ведическа култура) носи благоприятност и чистота. Но в тази култура акцентът е друг. Рисунките с къна символизират слънцето, символизират самия Бог. Използват се в по-позитивен контекст. Красотата е път на духовно себеизразяване, възможност да почетем Бхагаван – най- съвършения и Кришна: най-красивия (Бхагаван, Кришна са различни имена на Бог във ведическата традиция).“ – завършва Стела.

В рисунките се преплитат растения и животни с ритуална и религиозна символика: лотос, туласи (свещен босилек), паун, костенурка, риба, птица, геометрични форми и др.

Коментирай