Мода

Как се промениха дънките през годините?

Дънките стават на 140 години

01.03.2013г. / 14 35ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всяка съвременна жена разполага с поне един чифт дънки (без да броим това, което е старателно сгънато и прибрано в ракли, гардероби и чекмеджета). Тънки, дебели, плътни, разтегливи, тесни, широки, с висока и ниска талия, къси, дълги... съществуват много и най-различни видове дънки. Тези панталони ни топлят и ни създават удобство вече 140 години.

През какви фази минаха те?


1873
е годината, в която Леви Щраус патентова за първи път дънките. Ето един чифт, преживял жестокостите на времето от 70-те години на 19-ти век досега.

Бавното развитие на действието, дългото съсредоточено взиране в очите на врага и прашните празни улици в уестърните от 30-те ни позволяват да забележим повече детайли по самите актьори. Дънките – неизменна част от имиджа на един средностатистически каубой в Запада.

Дънките през 50-те години на миналия век са били свързвани с бунтарството. Ето го и самия Елвис – Краля на рока!

„Снимка: Висока талия – Модата през 70-те на миналия век предполагаше панталоните ни да бъдат с висока талия. За последните 40 години нивото на копчето стремглаво пое надолу, но в наши дни, по витрините все по-често можем да намерим модели с висока талия. Естествен кръговрат на модата!

През 80-те започва създаването на ефекти по дънките с помощта на избелващи препарати.

Разширени крачоли – Панталоните, завършващи като камбанки, или, както още ги наричаме, тип „чарлстоун“ се задържаха известно време на модните подиуми.

Провиснали – Не се знае със сигурност откъде е тръгнала модата на провисналите дънки. Тийнейджърите в Щатите сякаш най-често носят панталоните си отпуснати закачени с колан доста ниско под талията. Жените също, за да не останат по-назад, започват да носят панталоните си по-ниско.

„Снимка:

Дънковият плат вече е претърпял толкова много промени, че е пригоден за сака, ризи, гащеризони, дори дрехи за бременни и бебета. Имаме избор и от най-различни цветове. Дънките се очертава да бъдат една от онези дрехи, които никога няма да излязат от мода.

Коментирай