Мода

Модата на бялата яка – от бабиния скрин до днес

Бялата яка – символ на чистота и елегантност

07.03.2013г. / 15 12ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако се разровим в модните колекции, ще открием, че бялата яка е хванала окото на стилистите още през 2011 г., а още преди това – тя е била актуална през 40-те години на XX век. От тогава до днес тя не слиза от модния подиум. Леко видоизменена, плисирана, кръгла или с остри краища, на столче или легнала, от гладка кожа или пух тя продължава да е модерна. Доказателство е присъствието й в седмицата на модата в Париж.

Някой ще въздъхнат, че това е направо старомоден аксесоар, за други изглежда „стерилно“, за трети е лош спомен от социалистическата ученическа престилка. Но, както изглежда бялата яка си има и верни почитатели. Особено след като се появиха сменяемите модели, които просто завързвате или закопчавате на врата според настроението и имиджа, който искате да постигнете. В много от родните бутици ще намерите уникални модели, изплетени на една кука, по подобие на бабините, с които ще постигнете винтидж стил.

Но не бързайте да й слагате „скромен“ етикет. Съчетана с черен тоалет, с изрязано деколте или тънки презрамки, бялата яка започва да играе съблазнителна роля.

Бяла плисирана яка е едно от многобройните предложения на френската дизайнерка Хайди Слиман. Предпочитанията си към нежния „старомоден“ детайл тя показа в рамките на седмицата на модата в Париж. (Снимка 1)

В същата колекция бялата яка присъства и в друг модел – гладка, с триъгълни краища, допълнена в средата с черна панделка. (Снимка 2)

Коментирай