Мода

11 тенденции дамски дрехи пролет-лято 2013

Каква е модата в дамския гардероб

11.03.2013г. / 17 15ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Пролетта е на прага, лятото се задава на хоризонта. Всяка умна жена преглежда гардероба си, критично и творчески, за да отсее старомодното и направи план за пазаруване. Желанието да бъдем модерни и красиви е много по-силно от световната финансова криза. Ето какво трябва да знаем за тенденциите в модата на 2013.

1. Болеро

Късото сако е в различни варианти – с дълъг, 3/4 или къс ръкав; спортна кройка – между яке и сако; плетено за романтични дами и за свободното време.

Свързани статии

2. Цветни панталони

В буквалния и преносния смисъл панталоните за пролет-лято 2013 са изпълнени с цветя и цветове. Те сияят във всички багри на пастелната дъга. Класическите дънки се сдобиха с щампа – като бродерия от нежна дантела. За още по-смелите са панталоните на рози и други цветя.

3. Ниски токове

Истинско предизвикателство за сексапила са обувките с ниски токове или съвсем равни. Явно женствеността ще трябва да се прехвърли върху друг елемент от женското облекло. За сметка на това жените ще сноват и бродят по цял ден с по-леки крака от когато и да било.

4. Блузи и рокли с дантела

Дантелата е върхът на женствеността и за да не се чувстваме като на официална вечеря, дизайнерите я „вкараха“ умно в платки, в горната част на деколтето и раменете или в целите ръкави.

5. Кожени якета

Хит за пролет 2013 са кожените якета – от много тънка изкуствена кожа в тъмносиньо, охра или керемиденочервено. Ако си поиграете със стиловете, ще го облечете върху копринена рокля или делови костюм.

6. Плисе

Тънкото, ефирно плисе продължава да е № 1 в дамската мода. Внимавайте с дължината – всичко под линията на коляното ще ви направи да изглеждате като леля, стринка или баба от миналия век.

7. Панделки, набори и волани в блузите

Богатата украса в кройките на блузите е разкош за дамите с малък бюст. Модерни са всякакви жаба, набори и волани в блузите, ризите и в горната част на роклите. Има ги дори в тениските от трико.

8. Кройките – свободни

Да си отдъхнат жените с неидеална фигура – тази пролет и лято няма да носим впити дрехи. Модата е на свободните форми, които не подчертават извивките на тялото. Което не означава, че са супершироки – малки басти на панталоните с тесен прав крачол, подчертана талия, мининабори на ръкавите в раменете. Властват женствеността и елегантността.


Снимка: Reuters

9. Бяло и черно

Вечната класика е отново на върха на модата. Съчетавайте смело два цвята – бяло и черно, черно и бежово до слонова кост или синьо и червено.

10. Бижута

Бижутата са огромни, но не задължително скъпи; тип „направи си сам“ – от висящи конци, плетени цветя, мъниста и дантели. Цени се уникалността и подчертаването на личния стил. Модерни са коктейлните пръстени и големите гривни. Обиците са дълги и висящи, стигащи до раменете и изпълняващи ролята на украса за коса.

11. Невидимите чанти

Чантата се слива с дрехата – от същия цвят или дори същия плат – ако ушиете костюма/роклята си по поръчка. Демокрация във формите и големините – все пак преобладават големите правоъгълни чанти или малките –тип портмоне.

Коментирай