Мода

50% от българите купуват дрехи втора употреба

Този тип дрехи стават все по-търсени

17.10.2018г. / 14 08ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Пазаруването на дрехи втора ръка става все по-популярно в България, като през последната една година 50% от българите поне понякога са пазарували дрехи от физически магазини, базари или онлайн магазини за дрехи втора употреба. Тези данни бяха оповестени на 17 октомври, по време на официална среща с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, заедно с резултатите от първото по рода си социологическо проучване за пазара на дрехи втора употреба и нагласите към рециклирането на ненужни дрехи.

Делът на пазаруващите поне понякога дрехи втора ръка е сходен в цялата страна, като изключение прави единствено град София, където потреблението е с около 8% по-ниско. Като основен аргумент за покупка на дрехи втора употреба, анкетираните посочват значително по-ниските цени, в сравнение с тези на новите дрехи. Въпреки това, за над 30% от купуващите, причината се крие в качествените, разнообразни и маркови стоки, които се предлагат. Според проучването 9 от 10 българи одобряват идеята непотребните дрехи да се предават в контейнери и така да намират своето ново приложение.

67% от българите са категорични, че биха изхвърляли ненужните си дрехи в контейнер за текстил, а още 25% са по-скоро склонни да направят същото. Пазаруващите редовно дрехи от магазини, базари и онлайн магазини за дрехи втора ръка декларират дори по-често своето одобрение към инициативите по многократно използване на текстил. Най-уверени в полезността на рециклирането са по-младите, на възраст между 18 и 29 години, а липсата на привързаност към непотребните дрехи и честата смяна на гардероба ги превръщат в една от целевите групи с най-голям потенциал за успешно привличане към идеята за кръгова икономика.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време