Мода

Обличате ли се подходящо за възрастта си?

03.02.2009г. / 09 42ч.
Вергиния Генова
Обличате ли се подходящо за възрастта си?

Дали всеки има свой стил на обличане? И дали се съобразяваме с годините си?

Ако сме на 20 г. всичко ни е позволено: къси поли, тънки презрамки, шарени чорапи, впити дънки... каквото и както си пожелаем.

Но пък понякога прекаляваме и искаме да изглеждаме като още по-големи – с по-строги костюми, с повече грим и фризури с повече блясък.

А какво да кажем за онези, които вече са прехвърлили 40-те и не са имали възможността навремето да се наносят на къси поли и разголени роклички и го правят сега? Ще кажете нищо лошо, ако фигурата им го позволява.

И наистина, българската жена трябва да подчертава своята женственост и да не се състарява преждевременно.

В сравнение с по-възрастните дами от Западна Европа много от нашите дами на 60 години изглеждат като истински бабички. Защо е така? Въпрос на възможности? Въпрос на начин на живот? Или просто липса на вкус към живота?

Факт е, че голяма част от по-възрастните български жени се обличат в тъмни, безформени дрехи.

И в един момент започваме да се питаме – каква е ролята на възрастта в стила ни на обличане?

Защо срещаме 16 годишните девойки по улиците, които са облечени като елитни 25 годишни проститутки?

Защо 40 годишните пък се стремят да изглеждат като тийнейджърки?

Едните искат прекалено бързо да пораснат, другите да изживеят младостта си по няколко пъти.

И в крайна сметка всички носят едни и същи дрехи. В някои случаи дори не се замислят дали дрехите отговарят на фигурата и възрастта им.

Дали това е български феномен? Дали ценностите ни не са разместени?

По скалата на Маслоу – младите нямат грижи и се интересуват само от върха на пирамидата – собственото себеутвърждаване и себе реализация – това включва по-изискани дрехи, по-добра работа и по-зашеметяваща реализация. Да се надяваме, че не стигаме с ценностите си дотук.

По-възрастните пък, които не са успели в кариерата толкова, колкото би им се искало, а имат куп домашни задължения и грижи, въобще не им стига нито време, нито желание да се погрижат и за себе си. Тогава можем да говорим, че в прословутата пирамида на Маслоу българката проектира няколко по-малки пирамиди – тази на съпруга си, на децата, на къщата, колата и при някои от нас най-малката и невзрачна пирамидка остава за самата жена.

Все нуждите на другите са по-важни от нашите собствени. И това не е непременно лоша черта – интересна форма на саможертва в зората на XXI век.

Но дали тя се оценява подобаващо? И дали се интересуваме от това?

Кое точно определя онова, което се крие в гардероба ни – финансовите ни възможности, възрастта, реализацията ни в обществото, това дали сме обичани?

Замисляте ли се сутрин какво да облечете или намъквате първото, което що годе има някакъв по неизмачкан вид?

Съобразявате ли го със своята възраст и работата си?

По един и същи начин ли се облича секретарката и шефката на фирмата и ако е така, за кого ли ще са позитивите и за кого негативите?

В крайна сметка все още посрещат по дрехите и много често и по тях изпращат.

Колко много въпроси можем да си зададем само докато се обличаме сутрин и когато си отговорим дружно, може би ще си помогнем взаимно да разберем нещо повече за себе си, за възрастта си, времето и обществото, в което живеем.

Как изглежда нашата пирамида на ценности и приоритети? И можем ли да ги познаем само като се вгледаме в тоалета на една дама на улицата?

* * *

Големите намаления по магазините

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Милва ( преди 5 години )
Много странна интерпретация на пирамидата на Маслоу, имам чувството, че авторът на статията чел недочел, с псевдонаучни думи се опитва да звучи достоверно. Странна статия, съжалявам,че си загубих времето да я чета дори повърхностно. Нищо ново, нищо оригинално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 5 rate down comment
fani ( преди 11 години )
nqima zna44enie na kolko godinisi vajno e da znaew kakvo ti ytiva na figyrata tena i dase saobraziw kakvo e na moda
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 1 rate down comment
силви ( преди 11 години )
Защо ми се струва,че по-голямата част от жените в България,а и младите момичета се обличат като професионални ***.Като че ли в европейските страни не е така.Там има стил на обличане на жената/без да абсолютизирам, разбира се/,който означава умереност и добър вкус,акоментара на българина за това е ,че са безлични.Защо се случва така.Въпрос на манталитет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
Лилия ( преди 11 години )
Много често съм се сблъсквала с това, което споделя Тони - почти невъзможно е да си намериш подходящи дрехи, ако си над 15 г. и над 45-50 кг. Но пък на тази възраст имам средствата да си купувам дрехи по свой избор, така че пак е въпрос на вкус и за съжаление забелязвам, че понякога си купувам неща просто защото съм искала подобни като момиче, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Диана ( преди 11 години )
Мисля, че начинът на обличане на българските жени, особено през летния сезон, е твърде предизвикателен и безвкусен. Той ясно говори за липсата на вкус и финес. За голямо съжаление преобладаващата част от българките смятат себе си за изключително вещи и зашеметяващи, що се отнася до модата и външния им вид и гледат пренебрежително на жените от други нации, които за разлика от тях имат вкус и стил на обличане, без да приличат на леки жени. Особено искам да подчертая занемарената и немарлива външност на жените след 50 годишна възраст, каквито се виждат навсякъде. Това няма нищо общо с липсата на средства и може би на стимул у тях,а е липса на усещане за естетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
Нели ( преди 11 години )
Облеклото говори твърде много, особено когато е неподходящо. Тогава задължително става въпрос за необичани , нежелани жени.Когато е нарушен душевнияt баланс на жената, тя успява да подбере най-неподходящите дрехи.Малките подражават на фолк певиците, защото така очакват признание и слава.По-старичките лелки с екстравагантното си облекло искат да пробутат илюзиите си , че млад, красив ,богат и интелигентен мъж ще се влюби в смешните им дрехи и няма да види врязаните им бръчки...Всищност старите, смешно облечени жени по този начин заявяват, че са готови за жиголо, колкото и да е скъпо и каквото и да им струва.Има прекрасно изглеждащи възрастни жени/от 40 нагоре/, които предизвикват възхищение и желание да си до тях.И не е задължително да са облечени в безцветни дрехи. Важно е да са правилно подбрани.Границата между модерното и смешното е само една идея...Мъжът ми ми казва , че ме харесва най-много ...без дрехи..макар, че е доста критичен към облеклото ми. И което е по-интересно, той е по-смелия за моята визия.И все пак е по-добре малко по-консервативно облекло, отколкото демонстрация на криви крака и гърбици в опнати, разголени дрехи.Съчетанието им с бръчките е убийство за всяко уважение.На младите все пак може да се усмихне човек, но старите и за съжаление не стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 11 години )
Не мисля, че начинът на обличане на една жена е от особено значение. Важно е това, което е в нея, а не обвивката! По-скоро на това трябва да се наблегне - какви са 16-годишните като манталитет и ценности, какви са 40 годишните, каква съм аз, каква си ти. От там вече произлиза и начинът на обличане. Едно морално момиче няма да се облече като *** или твърде предизвикателно, както и едно разпуснато момиче трудно ще облече скромни дрехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 7 rate down comment
Toni ( преди 11 години )
Не мисля, че жените са виновни. Виждали ли сте магазините? То няма дрехи за нормални 40-50 годишни жени. А ако случайно въпросната жена е по-голям размер от 46, то шансът за намиране на дрехи различни от "лелка-style" започва да клони към 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 4 rate down comment
Mariq ( преди 11 години )
Мисля,че начинът на обличане на една жена е скулптуриран от няколко фактора:манталитет,среда,темперамент.Икогато към добрата визия ,включваща дрехи,прическа и грим прибавим и доброто държание се получава жена,достойна за възхита и приятна компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар