Меню

Коледна питка с масло

17 декември 2019 | 09:19 | Илияна Николова
4 от 2 гласа
Добави в любими
1 кг брашно
2 чаши топла вода
½ кубче мая 
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
олио за намазване 
масло за намазване 
1 жълтък
120 мин.

  • Порции: 15

Продукти
Приготвяне

В купа смесете едната чаша топла вода с маята и захарта. Разбъркайте леко с лъжичка, за да се активира маята. Сместа ще шупне след десетина минути. Тогава е готова. Добавете останалата топла вода и солта. Разбъркайте. Добавяйте малко по малко брашното като разбърквате непрекъснато. Когато се получи меко тесто, започнете да месите с ръце. Намажете с олиото и оставете настрана до включената печка да втасва на топло.

След като втаса разделете тестото на 10 малки топчета. Разточете всяко от тях с ръце, така че да се получат правоъгълни форми. Усучете всяка от тях в намазнената тава. Подредете ги така, че да се сгушат едно до друго. Намажете с жълтъка.

Печете за 40-50 минути на 200 градуса или до суха клечка. След като извадите от фурната, намажете с малко масло.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай