Меню

Козуначени кифлички с мармалад и орехи

13 април 2020 | 16:19 | Михаела Лазарова
4 от 3 гласа
Добави в любими
3 яйца
1/2 чаша захар
1 чаша топло мляко
2 и 1/4 чаена лъжичка суха мая
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1/2 чаша масло
4 и 1/2 чаши пресято брашно (може да се наложи и малко повече)
За пълнежа:
мармалад от шипки или друг ваш любим
200 г счукани орехи
240 мин.

  • Порции: 15-20

Продукти
Приготвяне

В топлото мляко разтворете маята и оставетe сместа да си почиne за няколко минути. 
В голяма купа комбинирайте двете яйца заедно с белтъка на третото (жълтъка заделете за намазване, ако не ползвайте цялото трето яйце) и захарта.

След това прибавете млякото и маята. Може да бъркате бавно с шпатула или с миксер на ниска скорост. Добавете маслото, екстракта от ванилия и лимоновите корички. Брашното се прибавя малко по малко. Прехвърлете гладкото тесто в леко намазнена и набрашнена купа и покрийте със свежо фолио. 

Поставете го на топло, докато удвои размера си. Когато е достатъчно набухнало може да го разделите на няколко части, за да ви бъде по-лесно да работите с него. Разточете с точилка всяа част и с помощта на готварска четка ги намажете с малко разтопено масло. С помощта на нож всяка част се разрязва на равни триъгълници.

В широката част на всеки се слага по малко от пълнежа и се завива. Поставете кифличките в тава върху хартия за печене и ги оставете за няколко минути да бухнат. Преди да ги сложите във фурната може да ги намажете с прясно или жълтък и да поръсите с малко захар. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. 

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай