Меню

Плетен великденски козунак

14 април 2008 | 12:54 | Аз жената
Добави в любими
8-9 ч. ч. пресято брашно 
2 ч. ч. мляко 
50 г прясна мая 
2 ч. ч. захар 
1 ч. ч. смлени бадеми 
1 ч. л. сол 
настърганата кора на 1 портокал 
1/4 ч. ч. зехтин 
5 яйца
5 ч.

Продукти
Приготвяне

В купа се слага затопленото мляко, добавя се маята, 1 ч. ч. брашно и 1/4 ч. ч. захар. Покрива се с кърпа и втасва на топло за около час. В голяма купа се смесват останалото брашно, бадемите, солта, останалата захар, портокаловата кора.

Прави се кладенче в средата и се добавя първата смес, зехтинът и разбитите яйца. Меси се тесто, докато спре да лепне. Следва второ втасване, но вече за по-дълго време – някъде към 2,5 ч. Тестото се разточва на 4 или 6 рула, в зависимост от тавичките, с които разполагате. Правят се плитки и се слагат в намазнени тавички.

Следва трето втасване пак за около 2 часа. Разбива се жълтък с мляко и се намазва повърхността на козунака. Поръсва се със захарта и натрошените бадеми. Пече се в загрята на 180 градуса фурна към 50 мин.

Снимка: thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
iva ( преди 11 години )
poprincip kolko trqbva da e stainata temperatura za namesvane na kozunacite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
dinedo ( преди 11 години )
Аз смятам, че мазнината и яйцата са малко за това количество брашно.Обикновенно на килограм брашно слагам 8 яйца и 250 мл мазнина, ако искате да са "домашни"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
kozuna4enia 4ovek ( преди 11 години )
hora dali niakoi znae ,dali tazi recepta e spolu4liva???i struva li si da se probva da se napravi?6te se razvam niakoi da mi otgovori!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар