Семейство

Обикновени детски играчки от пластилин и хартия

13.06.2011г. / 18 09ч.
Ивет Лолова
Обикновени детски играчки от пластилин и хартия

Най-обикновените детски играчки от чорап, пластилин и хартия се правят лесно и забавно. Идеята „Направи си сам“ не е позабравен лозунг от социалистическото ни минало, нито призив за икономия в икономическата криза, а мото на творческите детски работилници, които отвориха врати тази седмица в рамките на Sofia design week, която се провежда в София до 18 юни.

\n

Три са адресите на детските ателиета: Къща за чай на ул. „Бенковски“ 11, магазин „Бапа“, бул. „Патриарх Евтимий“ 29 – и двата ще работят до 17 юни включително през целия ден. Третият адрес е бистро Comercial, ул. „Шишман“ 27, където само на 18 юни от 11-13 ч. и от 16-18 ч. за проекта „София диша“ ще има „Вкусни игри“ – дизайн на храна и здравословно хранене. Входът и на трите е свободен. Подходящи са за деца от 6 до 10 години, макар че има интерес и от по-мъничките.

В „Чайната“ малките дизайнери изработват сами играчките си от рециклирани материали, от нещо, което може би ще бъде хвърлено на боклука. Така се раждат, например, зайците от чорапи или кола и влак от стари картонени кутии.

\n

В „Бапа“ два дни децата са правили „Вълшебната гора“ – анимационен филм, от причудливи пластилинови герои, като дървото, което ражда чушки.

От 14 юни до края на седмицата темата е „Омагьосани изрезки“. Купища хартия ще се превърнат в костюми, а група деца ще станат първо модни дизайнери на собствените си мечти, а после ще влязат в ролята на персонажи от приказките. Материалите включват най-различни, но издръжливи видове хартия, които освен че не се късат лесно, могат да се съединяват без игла и конец, само с помощта на телбод или двойно залепваща лепенка.

\n

„Идеята е всяко дете да се почувства като малък дизайнер. Децата харесват много повече играчките, които сами са направили. Непременно искат да си ги вземат вкъщи. По този начин малките творци преживяват игрите по различен начин, развиват се, използвайки своето въображение“ – разказва Фани – една от дизайнерите от магазина.

Фани е категорична, че готовите, купените играчки бързо омръзват, докато играчката, която детето само си е направило, се превръща в любима.

\n

Прочетете още:

Коментирай