Семейство

Сватбените традиции по света

07.03.2012г. / 16 09ч.
Аз жената
Сватбените традиции по света

В Китай булките трябва да изберат не една, а три сватбени рокли – една червена народна носия, една бяла, каквито носим и ние в България и една коктейлна рокля за празненството с гостите.

В Индия не само булката, но и младоженецът и техните семейства рисуват ръцете и краката си преди сключването на брака. Рисунките издържат няколко седмици.

Според сп. „Лайв Сайънс“ при някои стари народи като келтите и циганите, а днес при афроамериканските сватби младоженците трябва да прескочат метла. Обичаят идва от робските времена, когато мъжете и жените роби не сключвали брак по документи, а се приемало, че вече са семейство, когато прескочат метла.

Младоженецът трябва да счупи стъклена чаша с крак след края на официалната церемония в Израел. След като го направи гостите казват „mazel tov“ и така пожелават щастие и късмет.

В Англия е прието в свитата на булката да има шаферки, които са по-млади от нея, най-често малки момиченца и девойки. През 1947 г. на сватбата си кралица Елизабет е имала 8 шаферки, доста по-малки от нея. Тя самата е била на 21 г. Принцеса Даяна е била с 5 шаферки, най-малката – на 5 г., а най-голямата – на 17 г. Сред шаферките на Кейт Мидълтън бяха 3-годишните кръщелница на мъжа й и внучка на свекървата Камила.

В Перу вместо да хвърлят булчинския букет и така да гадаят коя ще е следващата младоженка, имат следния обичай – между блатовете на сватбената торта се слагат малки панделки, към една от тях е привързана фалшива халка. Момите се събират около тортата и всяка дръпва връвчица с панделка, която изтегли халката скоро ще се омъжи.

В Зулу булките са в класически бели рокли, но след сключване на брака се обличат в традиционни носии в ярки пъстри цветове. Семействата на булката и младоженеца се надиграват. За да посрещне съпругата в дома си, младоженецът коли крава, а жена му пъха пари в стомаха на животното, което е знак, че тя вече също е част от неговото семейство.

В Русия момчето трябва да си заслужи невестата – преди сватбата той застава пред входната врата на къщата на момичето и я иска. Семейството й му я отказва, докато той не плати с пари за нея, не отговори на различни гатанки, карат го да танцува смешни танци, за да го унижат, а също го тестват дали може да слага памперс на кукла-бебе. Ако роднините на булката са доволни, го пускат да влезе при нея.

В Пакистан един от най-вълнуващите моменти от сватбата е, когато младоженците видят лицата си. След като са вече женени, съпрузите се връщат вкъщи, а булката сваля воала си. Точно в този момент обаче младоженецът не бива да се разсейва, защото семейството на булката краде обувките му, а после иска пари от него, за да не ходи бос.

Прочетете още:

Коментирай