Семейство

3 признака, че сте добър родител

03.05.2012г. / 22 23ч.
Нина Иванова
3 признака, че сте добър родител

Родителството е трудна задача и може би най-важната работа в живота ни. Резултатът от отглеждането и възпитанието на децата ни се явява основният смисъл на живота.

Често си задаваме въпросите: "Добър родител ли съм наистина" и "Справям ли се с възпитанието". Няколо сигурни признака, че сте си свършили добре работата са:

1. Детето ви се доверява

Ако имате здрава и пълноценна връзка с детето си, общувате непрекъснато и то ви доверява мечтите и преживяванията, вие със сигурност се класирате за най-добър родител. Няма по-важно за една майка или баща от това да е най-добър приятел на детето си и да го предразполага към споделяне и общуване. Най-голямото признание, че сте страхотен родител е връзката помежду ви. Не я губете!

2. Има респект от вас

Все по-рядко се срещат деца или тийнейджъри, които да уважават истински родителите си и да се вслушват в съветите или забраните им. Сигурен знак, че се справяте с отговорната родителска мисия е, ако детето ви има респект към вас и изпълнява вашите препоръки и задачи към него.

3. Превръща се в добър човек

Може би най-важното за един родител е не дали детето му ще стане успешен адвокат или способен лекар, а дали ще се оформи като добър човек. Праволинейният характер, принципността и добрият нрав са най-големите цели, които всеки родител си поставя да изгради у детето си. Ако виждате, че пред вас израства един истински стойностен и добър човек, от чиито постъпки никога не може да ви е срам, честито, вие наистина сте прекрасен родител!

Снимка: Reuters

Коментирай