Семейство

Родителска ревност – дъщеря ни си има гадже

Как да постъпят родителите, когато разберат, че дъщеря й си има приятел

29.08.2012г. / 14 51ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Родителите влагат много енергия и любов при възпитаването на дъщеря си. Затова в момента, в който се появи момче, което я омайва и поглъща цялото й внимание, те започват да се притесняват. При всички случаи им се струва рано за връзка, но не бива да превръщат това в своя грижа. Младите често са на принципа: „никой няма силата да ме убеди в нещо, докато сам не го изпитам“.

От една страна няма лошо да взимат собствени решения и да отговарят напълно за последствията от тях, защото така ще се учат от опита и грешките си. От друга страна, не бива да се оставя младият човек да плува сам в дълбокото, особено ако му е за първи път. Какво можете да направите?

Поговорете с дъщеря си, не толкова за да я наставлявате, колкото да й дадете материал за размишления.

Засегнете темата с уважението. Ако човек сам не се уважава, трудно би изискал такова отношение от останалите към него. Едно момиче трябва да знае стойността си и да не се „продава евтино“, запленена от привличането си към момчето.

Честността и верността в една връзка са задължителни, за да бъде тя пълноценна, независимо от възрастта на партньорите. Нека дъщеря ви знае, че ако веднъж е била предадена от един човек, шансът изневярата да се повтори, е голям.

За нейно собствено добро, внушете й да не отделя цялото си свободно време за момчето, с което излиза, защото животът е пред тях и ако наистина връзката им има бъдеще, тепърва им предстоят общи моменти.

Имайки предвид възрастта на дъщеря си, преценете дали е добре да засегнете темата за секса и интимността като цяло. Сексуалните преживявания обвързват двама души не само физически, но и емоционално. Много рядко първата връзка в живота на човека се оказва и единствената (в положителен смисъл, разбира се), затова едно младо момиче трябва да знае доколко сериозно да я приема.

Прочетете още:

Коментирай