Семейство

Спокойни години след пенсионирането – възможно ли е

Щастие и радост след пенсия - как да преосмислим живота си

25.09.2012г. / 13 28ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В съзнанието на българина са заложени няколко основни идеи. Имайки предвид историческия контекст, на базата на който сме се оформили като нация, българинът винаги се е стремял да живее в собствен дом, да създаде семейство и да образова децата си, като последното тежи с най-голяма сила.

През последните десетилетия бракът се отлага във времето, но пък от момента, в който се роди дете, почти всички сили и емоции са насочени към него.

Темата тръгва отдалеч, но е важно да се разбере, че начинът на мислене и възпитанието на децата ни могат да се отразят на финансовата ни стабилност, след като прекъснем работа.

Като за начало – трябва да се стараем не да помагаме на децата си във всичко дори когато са 20-годишни младежи и девойки, тръгнали по собствен път, а да ги научим да се справят сами. Усърден труд, отговорност – това са качества, които сам човек трудно придобива. Още по-трудно е обаче, когато мама и татко превръщат задълженията на децата си в своя грижа. Затова ограничете нематериалната помощ, тъй като в един момент тя ще се превърне и в материална.

От там нататък топката е във ваши ръце. Преценете разходите и приходите си, направете си сметки с каква сума животът ви тече спокойно всеки месец и изчислете колко от заплатата си можете да отделяте за годините след пенсионирането. Колкото по-отрано поемете тази инициатива, толкова по-спокойно ще изживеете почивката си.

 

Прочетете още:

Коментирай