Семейство

Как да откажем услуга на приятели и роднини?

Научете се да казвате "не" - полезно е за здравето

10.10.2012г. / 15 24ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има хора, които не могат да отказват. Дори да им струва много лично време или пари, те се съгласяват да направят услуга на близките си. Психолозите съветват как да се научим да казваме „не“:

Вие сте патологичен случай, ако никога досега не сте отказвали нищо на никого – пари назаем, да гледате детето на съседката, помощ на свекървата за приготвянето на туршия, съботна шопинг разходка и т. н.

Причината е вашата занижена самооценка, нерешителност, страх от вероятността да изпаднете в глупаво или неудобно положение, притеснение, че няма да ви приемат в социалната група.

Помислете си критично и аналитично: „Защо трябва да се съглася да направя това, което другият иска от мен?“. За няколко минутки анализирайте ситуацията при положителен и отрицателен отговор от ваша страна.

Повишете самооценката си, уважавайте себе си, влейте в себе си малка капка егоизъм. Вие имате право да постъпвате спрямо собствената си нравствена система. Не се страхувайте, че с отказа си ще загубите разположението на другите – тъкмо обратното – хората с твърди и ясни убеждения винаги респектират.

Живейте така, както смятате за добре и не позволявайте на другите да определят основните правила в живота ви и настроението ви да зависи от мнението на хората за вас.

 

Прочетете още:

Коментирай