Семейство

Топ 6 родителски грешки, които разглезват децата

Възпитателни методи, които водят до криза в пубертета

15.10.2012г. / 17 43ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сляпата родителска любов нанася непоправими щети във възпитанието на детето. Резултатът – възрастни мъже и жени, които са глезени, егоисти, несамостоятелни, неинициативни и зависими от мнението и оценката на другите.

1. Не го правете център на внимание – никой в семейството не бива да е център на внимание, нито да се ползва с привилегии. Всички са равноправни, уважават се един друг и никой не слугува на другия. Важно е всички да имат своите задължения и отговорности в домакинството.

2. Не живейте заради тях – „всичко за детето“ – саможертвата на мама или татко с работа и свободно време са мечешка услуга. Не загърбвайте себе си – самообразовайте се, запазете хобито си – така детето ще ви уважава повече.

3. Критичност и завишени изисквания – заради свръхлюбов родителите виждат несъществуващи таланти у детето си и силната им родителска амбиция ги кара да го тласкат напред. Всъщност заложбите му са средни или изобщо в друга сфера на знанията и културата, а детето се страхува да се опълчи на мама и татко.

4. Не го дръжте под похлупак, не му спестявайте тревогите и проблемите. Не решавайте трудностите вместо него. Така се възпитават мамини синчета и мамини коконки, които не могат да се справят дори с най-малката спънка и чакат някой друг да свърши важната работа вместо тях.

5. Професията „родител“ не се упражнява само 2 часа вечер, на родителска среща, по Коледа, Нова година, Великден и на рождените дни. Това е всекидневен, тежък труд. Не си измивайте ръцете със скъп подарък – защото децата се научават, че можеш да извиниш всяка грешка, колкото и голяма да е тя, с цената на скъпа вещ.

6. Двамата родители участват наравно – обикновено единият от тях е водещ, но е добре ролите да се сменят или разпределят: мама отговаря за здравните въпроси, таткото – за комуникацията с учителя, училищното ръководство и родителските срещи; мама – за културното възпитание; татко – за спорта; мама – за готварските и хигиенните умения; таткото – за социализацията; татко и мама пазаруват – и двамата готвят и влизат в кухнята.

Не можем да дадем всичко на децата си в материално отношение, но можем да ги обичаме, закриляме, напътстваме и възпитаваме в общочовешки ценности, за да станат децата ни истински хора, които на свой ред ще обичат, закрилят и възпитават правилно своите деца.

 

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
teodora ( преди 11 години )
vsichko izbroino e vjarno ,oste ot malko trjabva da se znae koi e po golemijav tazi vrazka sled 10godini deteto ima i svoite komentari kam vsichko sluchvaschto se oklo nego i trjabva da go ovajim ili da dadem razumno obesnenie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота