Семейство

На лов за коледни подаръци

Подгответе се за Коледа и Нова година отрано

06.11.2012г. / 14 05ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Избирането на подарък е процес, който не трябва да подценяваме. Често пъти оставяме всичко за последния момент и накрая се оказваме с лошо пакетиран произволен сувенир, който сме взели в последния момент от близкия магазин. Скоро наближават големи празници, затова е време да вземем портмонето и да се заредим с идеи и търпение.

Свързани статии

Най-вероятно ще избирате подарък за приятели, затова е редно да познавате вкусовете им и да съобразите избора си именно с тях. Ако обаче искате да зарадвате някого, с когото тепърва ще се опознавате, доверете се на негови/нейни близки и приятели или прегледайте facebook профила му/й. Все отнякъде ще разберете какво харесва и, което е по-важното, какво – не.

Направете си бюджет. Колкото по-близки са двама души, толкова по-лесно е за тях да отделят повече пари един за друг, когато стане въпрос за подаръци. Това не означава, че трябва да купите кола или апартамент на най-добрите си приятели, но пък ви улеснява, когато трябва да уважите някой, който не ви е толкова близък. В такъв случай – ключодържател, елегантна тетрадка или химикалка биха свършили идеална работа. Ако сте сръчни и изобретателни, защо да не сътворите и измайсторите нещо вие самите.

Не пазарувайте сами. Най-често се оказваме в идеалния магазин с идеалните видове подаръци, но сме изправени пред много голям избор. „Сервиз чаши... По-ниските или по-високите? По-светлите или по-тъмните? Кристалните или... другите кристални?“ В такъв момент един общ приятел или просто втори човек за компания се оказва спасителят. Най-малкото, което може да направи, е да даде съвет – така вие ще имате шанс да се съгласите или не, а не да спорите сами мислено със самата себе си.

Изберете подходяща опаковка. Вчерашният вестник не е добър вариант за опаковка на подарък. Дори само една панделка да вържете, подаръкът ще придобие различен вид. Но спомнете си как сте се чувствали като деца – най-приятни са миговете от получаването на подаръка, до момента на отварянето на кутията или разкъсването на опаковъчната хартия. Създайте по същия начин емоции на получателя!

Не забравяйте картичката. Дори да искате тайно да зарадвате някого, не си позволявайте да оставяте подаръка без картичка. Надписът може да е всякакъв – от обикновено пожелание до романтично стихотворение или просто подпис и инициали.

Ако въпреки многото положени усилия, не можете да измислите подходящ подарък, напишете няколко мили думи, извадете общи снимки от архивите, изберете любима песен, сглобете клип и го пратете. Ще се изненадате колко много може този съвсем малък жест да трогне другия човек.

Дайте подаръка лично. Освен ако не ви делят огромни разстояния, не предавайте подаръка чрез посредник, защото така ще се изгуби емоцията от спонтанността при подаряването.

Коментирай