Семейство

Промени на първо четене в Закона за семейните помощи за деца

Депутатите предприемат мерки за ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст в учебния процес

12.12.2012г. / 14 05ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Парламентът обвърза получаването на детски добавки както с редовното посещение на училище, така и с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини или в училищата, съобщава Dnes.bg. Предвижда се новият допълнителен критерий да не се прилага за децата с трайни увреждания.

Депутатите одобриха на първо четене днес промени в Закона за семейните помощи за деца. Измененията са внесени от „Коалиция за България“ и целят да се предприемат мерки за ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст в учебния процес.

Предложенията се обосновават с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.

„Имаме доста сериозни проблеми в голяма част от децата от ромския етнос, които не само са с изключително нисък образователен ценз, но голяма част от тях дори не посещават училище“, заяви Емилия Масларова от БСП.

От ГЕРБ заявиха, че подкрепят промените. „Смятаме, че това е едно продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Свързано е с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование“, заяви Катя Колева.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов обясни, че основната цел на промените е ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст. „Задължително трябва да бъде записано, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца. Ако това го няма в закона, родителите няма да могат да запишат децата в детски градини и няма да имат право на месечни помощи“, заяви Адемов. „Очевидно този законопроект е насочен към една определена етническа група, но в големите градове таксите за детските градини са много повече от 35 лева, колкото са месечните помощи, каза още депутатът.

Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г., което е в съответствие със сроковете, в които общините следва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка.

Родители, несъгласни със задължителната предучилищна подготовка протестираха пред Народното събрание, докато промените в закона се обсъждаха.

Всички новини са на Dnes.bg.

Коментирай