Семейство

Как да избегнете семейните конфликти на Бъдни вечер и Коледа

Спестете си кавгите на коледната трапеза със специален подход към всеки

13.12.2012г. / 14 17ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

По Коледа всички се превръщаме в деца. Все някой недоволен, друг пък твърде зает, за да помага, трети решава, че трябва непрестанно да си почива, четвърти помага прекалено много, пети само акъли дава и накрая един свършва цялата работа... После идват и гостите.

Възползвайки се от положението си на домакинята вкъщи, поемете нещата в свои ръце, разпределете задачите и следете за изпълнението им. Що се отнася до многобройните характери, които ще се съберат у дома, ето как най-лесно ще се справите с тях:

Свързани статии

Критикарят

Постоянно изтъква най-малките ви грешчици и се меси в работата ви. Най-често това е ролята на свекървата. Тя може би слага две, а не една лъжица сол в манджата. Или прави питата по друга рецепта. Вместо да се ядосвате, благодарете за съветите, а си вършете работата, както вие си знаете. В краен случай отсечете с „Не се притеснявай, справям се и така“ без да влагате твърде много настойчивост в тона си.

Кибикът

Наблюдава отстрани без да предлага помощ или да поема сам някаква инициатива. Често причината не е само мързелът, но и несигурността. Ако този човек преди се е излагал в подготовката на нещо и самочувствието му не е особено високо, най-вероятно изпитва притеснения да не се повтори подобна ситуация. В подобен случай, намерете му лесна и все пак отговорна работа. Подреждане на масата, плакнене на чиниите, тупане на покривките са добър вариант за старт.

Ентусиастът

Постоянно дава нови и нови идеи за занимания или игри. В почти всяка компания има подобен персонаж, който е изключително емоционална натура и има желание да действа и да се забавлява, но рядко предложенията му са стойностни. Опитайте се да канализирате цялата му амбиция в плановете, които вие самите сте си направили или като цяло стойте на страна, за да няма конфликти.

Преувеличаващият

Най-често това са баби, чиито внучета са най-добрите, най-послушните, най-умните, най-големите отличници, най-талантливите и т. н., и т. н. Изказванията им, изпълнени с патос, в един момент започват да дразнят майки и лели, които също отглеждат потомство с не по-малко положителни качества. Не би било възпитано да засегнете който и да било от гостите си, но с постепенното обръщане на все по-малко внимание на това, което казва, скоро ще се наслаждавате на приятен разговор с гостите.

Оплакващият се

На всички ни е трудно, но не всички споделяме и натрапваме тегобите си. На маса е още по-некоректно да се обсъждат семейни проблеми, професионални трудности, болести и т. н. Когато усетите, че празничната атмосфера започва да угасва и се замества от негативни настроения, пуснете музика, която да повдигне духа. Предложете приятна тема на разговор или някаква семейна игра, в която всички да вземат участие и да забравят за момент проблемите си

Клюкарят

Трябва да си признаем, че зависи от компанията. Ако не сте обвързани и сте решили на партито у дома да е женско царство, няма нищо лошо да споделите някоя друга клюка. Има обаче персони, които прекаляват и с количеството, и с детайлността на информацията. На подобни хора няма нужда да се притеснявате да направите забележка, защото очевидно не страдат от толкова много задръжки и не се засягат прекалено лесно.

Любителят на винце и ракийка

Ако забележите, че нечия чаша често се напълва отново и отново, вземете нещата (и по-точно бутилката) в свои ръце. Освен ако не създават някакви конкретни проблеми с поведението си, единствените мерки, които трябва да вземете, са въпросният човек в един момент да се прибере безаварийно у дома. Викнете му такси или помолете някой друг от гостите да го закара до тях.

Коментирай