Семейство

Да мразиш родителите си в малка степен е здравословно

Детето проявява неодобрение и неподчинение – напълно нормално е

27.12.2012г. / 13 57ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Съвременната майка не би искала дори да си представи как чува от устата на детето си думите: „Мразя те, мамо!“ Според някои специалисти детето трябва да изпита в един момент и това чувство към родителите си, за да постави основите на антиконформизма в характера си.

Както детето има нужда от храна, така то се нуждае и от противопоставянето на нещо или някого. Много родители не биха оставили детето си да поплаче или да повърви навън без да го държат за ръка, или да поиграе само в стаята си. Това от една страна е добре – създава близост и дава на детето усещане за сигурност. Но след време тази прекалена загриженост води до напрежение в общуването и децата се принуждават със сила да извоюват своята независимост и признанието, че вече са пораснали.

Свързани статии

Редица психолози с богат опит в областта на отношенията родители-деца смятат, че е добре за един не дълъг период от време децата да изразяват острото си неодобрение и неподчинение, дори да смятат, че са ги сменили в болницата, когато са се родили и са попаднали в грешното семейство. Струва си родителите да понесат всичко това, тъй като в процеса на този конфликт децата развиват своята индивидуалност и се изграждат като отделна личност.

Динамичното и високотехнологично време, в което живеем, създава у много родители неправилни възпитателни методи. Те затрупват детето си с безброй подаръци без повод и с повод: електронни играчки, компютър, мобилен телефон (в много случаи дори повече от един) и с помощта на технологиите знаят къде е детето им във всеки един момент. Смятат, че така му осигуряват щастливо детство, а всъщност, спестявайки му трудности на ранен етап от развитието му като човек, изграждат един нещастен възрастен.

Може да прозвучи невероятно, но има родители, които не търсят помощта на децата си дори за най-елементарни неща като подреждането на масата за вечеря, тъй като се страхуват да прекъснат игрите им. Разбира се, никой от нас не иска детето да му е сърдито, но този подход не е градивен и не допринася за изграждане на положителни качества у младата личност.

С риск да чуем стряскащото: „Мразя те, мамо“, трябва ежедневно и последователно да изграждаме детето си като самостоятелен човек със силен характер. Нали никой не си е мислил, че ще е лесно?

Коментирай